latinica  ћирилица
24/05/2016 |  08:57 | Аутор: ТАНЈУГ

Клинтон одбила финалну дебату са Сандерсом

Водећи претендент на демократску номинацију за предсједничког кандидата на изборима у САД Хилари Клинтон одбила је позив да учествује у завршној дебати у Калифорнији са противником Бернијем Сандерсом, саопштио је тим који води предизборну кампању бивше америчке државне секретарке.

"Одбили смо позив канала Фокс Њуз за учешће у дебати у Калифорнији", саопштила је јуче портпаролка Клинтонове Џенифер Палмијери, додавши да ће се она умјесто тога усредсредити на кампању против противника из редова Републиканаца, Доналда Трампа, преноси данас АФП.

Палмијери је изразила увјерење да је за Хилари Клинтон најкорисније да се директно сусреће са гласачима широм Калифорније и припрема се за генералну предизборну кампању у новембру.

Сандерс је, с друге стране, у сриједу пристао да учествује у дебати у Калифорнији, гдје ће 7. јуна бити одржани потенцијално пресудни унутрастраначки избори, као и у још пет америчких држава.

Сенатор из Вермонта који нагиње ка љевици јуче је одговорио на одлуку Клинтонове изразивши "разочарање, али не и изненађеност њеном неспремношћу да дебатује уочи највећих и најважнијих унутрастраначких избора у процесу номиновања за предсједничког кандидата".

"Демократија и поштовање према гласачима у Калифорнији значе да би требало да дође до жустре дебате у којој би гласачи могли да одреде чије идеје ће подржати", истакао је Сандерс.

Иако је готово извјесно да ће Хилари Клинтон освојити демократску номинацију, Сандерс је одбио позиве да се повуче из предсједничке трке, рекавши да је пут пред њим и даље отворен, наводи француска агенција.

Потпредсједник Фокс Њуза Бил Самон саопштио је да је тај канал разочаран одлуком Хилари Клинтон да одбије позив за учешће у дебати, "посебно с обзиром на то да је трка још у току и да је она првобитно пристала на финалну дебату уочи унутарстраначких избора у Калифорнији".

Клинтонова и Сандерс су се у фебруару сагласили да одрже још четири дебате, укључујући финалну у Калифорнији у мају, а до сада су одржали само три, подсјећа Франс прес.