latinica  ћирилица
25/05/2016 |  11:59 ⇒ 14:11 | Аутор: СРНА

Реаговања: Кавазовић распирује мржњу и конфликт у БиХ

Након што је јуче РТРС први објавио снимак вође Исламске вјерске заједнице у БиХ, Хусеина Кавазовића који, у говору пред Бошњацима у Швајцарској, позива да на предстојећим локалним изборима у РС и данас бројна реаговања.
Хусеин Кавазовић - Фото: РТРС
Хусеин КавазовићФото: РТРС

Члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић осудио је данас изјаву поглавара Исламске заједнице у БиХ Хусеина Кавазовића да "не треба дозволити да влах буде на челу Сребренице" истичући да то показује Србима колико треба да чувају Републику Српску и свој дио у институцијама БиХ.

"Изјава је за апсолутну осуду и она је у контексту превеликог укључивања вјерских лидера у политику и то на врло погрешан начин", рекао је Иванић.

Према његовим ријечима, Кавазовић је својом изјавом подијелио и даље удаљио Бошњаке од Срба и увриједио Србе.

"Ова изјава ће имати можда и теже посљедице од онога што је учинио бискуп Комарица", оцијено је Иванић.

Он не види начин како се Кавазовић може извинити за изречено, јер није направио грешку, него је то рекао увјерен да шира јавност неће чути шта стварно мисли.

Предсједник Удружења жена жртава рата Републике Српске Божица Живковић Рајилић сматра да изјава поглавара Исламске заједнице у БиХ Хусеина Кавазовића да "не треба дозволити да влах буде на челу Сребренице" распирује мржњу и конфликт, који може захватити и подручје цијеле БиХ.

Рајилићева је оцијенила да на Кавазовићеву изјаву треба жестоко реаговати и скренути пажњу свима да је БиХ земља три конститутивна народа који имају једнака права и по Уставу и по међународним конвенцијама.

"Не можемо тек тако заборавити увреде, које нас подсјећају на прошли рат и све оно што су у том периоду говорили, служећи се и тада лажном пропагандом", рекла је Рајилићева.

Наводећи да су увреде прво стигле од бањалучког бискупа Фрање Комарице, па сада од Кавазовића, Рајилићева поставља питање "ко је сљедећи на реду да вријеђа Србе", додавши да је "не може изненадити ништа што долази из Исламске заједнице".

"Они су били генератори мржње и у доба рата. То значи да то исто стално мисле, само се понекад прикрију, а некад јавно износе своју мржњу", оцијенила је Рајилићева.

Предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Недељко Митровић поручио је да изјава поглавара Исламске заједнице у БиХ Хусеина Кавазовића треба да упозори политичаре из српског народа у БиХ да схвате да је вријеме да превазиђу своје амбиције и да воде рачуна о јединству српског народа и напретку Републике Српске.

Митровић је упозорио да се у супротном може десити оно што се десило деведесетих година прошлог вијека, када су вјерске вође давале различите изјаве, које су касније претворене у политичке и националистичке.

"Ни тада нисмо вјеровали да неће бити рата, али се на крају десило најстрашније што се могло десити, са страшним посљедицама", рекао је Митровић.

Он је нагласио да те посљедице 20 и више година након рата и даље трпе породице несталих и погинулих, те поручио да не треба дозволити да се то опет деси.

Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Лазар Продановић рекао је да изјава поглавара Исламске заједнице Хусеина Кавазовића представља лошу поруку о изградњи повјерења и суживота у БиХ.

"То је недопустива изјава ако је тачна. Не могу да вјерујем да тако на погрдан начин назива припаднике конститутивног народа", рекао је Продановић.

Он је додао да су овакве изјаве против интереса Бошњака.

"Не треба никада да се говори да начелник Сребренице не треба да буде Србин, Хрват или Бошњак, а камоли влах. Он треба да буде човјек који ће највише дати Сребреници", рекао је Продановић.

Политички представници Срба у Сребреници оцијенили су да изјава поглавара Исламске заједнице у БиХ Хусеина Кавазовића да "не треба дозволити да влах буде на челу Сребренице" позива на апартхејд, што потврђује његово хистерично тражење да мањина влада већином, односно да мањински бошњачки народ мора да има апсолутну већинску власт над већинским српским народом у Сребреници.

Предсједник СНСД-а у Сребреници Радомир Павловић осудио је Кавазовићев иступ и уплитање Исламске заједнице у политику.

"Кавазовић је својом поруком Бошњацима упутио позив да треба да се настави у рату започето етничко чишћење Срба из Сребренице, односно да Срби остану грађани другог реда којима ће вјечно владати бошњачко локално руководство", истакао је Павловић.

Он је у име коалиције "Заједно за Сребреницу" најоштрије осудио иступ поглавара Исламске заједнице у БиХ, истичући да Кавазовића шири мржњу, изазива подјеле и нарушава међунационалне односе и безбједност у сребреничкој општини.

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић осудио је данас као ратнохушкачку и пријетећу изјаву поглавара Исламске заједнице у БиХ Хусеина Кавазовића.

"То је врло озбиљна пријетња која мора све нас, ако смо успавани, да пробуди и да добро размислимо о тој поруци на сваки могући начин, па и када је ријеч о изборима и јединственим листама", изјавио је Савчић.

Он је указао да српски политичари и црквени поглавари нису на такав начин позвали Србе у општини Петровац у Федерацији БиХ, са већинским српским становништвом, да кажу да Петровац мора бити српски, него су оставили слободу грађанима да се изјасне на изборима.

"Овако неодговорна изјава, овакво право полагања на Сребреницу као искључиво, једино могућу опцију у којој ће владати Бошњаци не само да је неодговорно, него је запањујуће и не знам шта би се десило да је поглавар Српске православне цркве дао такву изјаву", рекао је Савчић.

Предсједник сребреничког одбора СДП-а БиХ Хакија Мехољић данас је најоштрије осудио јавни позив поглавара Исламске заједнице у БиХ Хусеина Кавазовића да "не треба дозволити да влах буде на челу Сребренице", истакавши да је непримјерено и неприхватљиво да се вјерски лидери уплићу у политику.

"Та изјава је неприхватљива, испољава мржњу и омаловажавање, уноси раздор и неповјерење међу људе који овдје живе. Такве изјаве не доприносе помирењу и суживоту као ни повратку", поручио је Мехољић.

Он истиче да је Кавазовићева изјава срамна и да доводи до заоштравања међунационалних односа и неке врсте неспокојства и страха повратничке популације од сличних одговора и реакције српске стране.