latinica  ћирилица
25/05/2016 |  15:19 ⇒ 16:15 | Аутор: СРНА

Линта: ЕУ да упозори Хрватску због ширења мржње према Србима

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта затражио је данас од ЕУ да реагује на некажњено ширење мржње према преосталим Србима у Хрватској.
Миодраг Линта (Фото: mc.rs) -
Миодраг Линта (Фото: mc.rs)

Линта је поводом фотографије усликане поред једног загребачког вртића која приказује наљепницу са људима објешеним на дрвету, а на којој пише "српско породично стабло", саопштио да је то постала уобичајена појава у Хрватској.

"У готово свим хрватским градовима и мјестима могу се видјети на десетине хиљада графита фашистичких и усташких симбола и поздрава, те порука, као што су `Кољи Србе`, `Убиј Србина`, `Србе на врбе`, `Србине исели се`, `Смрт четницима`, `Веселе усташе` и слично, којима се подстиче говор мржње и позива на насиље према Србима", навео је Линта у писаној изјави.

Он је истакао да локалне власти у Хрватској не предузимају никакве мјере да се овакви графити и поруке обришу и тиме шаљу поруку да се прећутно слажу са њиховим садржајем.

Исто тако, како је истакао, надлежни државни органи не чине готово ништа да се пронађу починици наведеног кривичног дјела злочина из мржње и осуде на казну затвора.

Линта је позвао Представништво ЕУ у Хрватској и амбасадоре земаља чланица у Загребу да се обрате хрватској јавности и да јасно ставе до знања предсједнику Хрватске Колинди Грабар Китаровић, Влади Хрватске и Предсједништву хрватског Сабора да је неприхватљиво на државне и локалне инситуције подстичу или мирно посматрају ширење мржње према преосталим Србима у Хрватској.

"Представништво ЕУ у Хрватској и амбасадори земаља чланица у Загребу треба јавно и путем разговора да посјете хрватске званичнике да је заштита мањина једна од основних вриједности ЕУ и да је дискриминација по основу националне припадности националној мањини изричито забрањена у Повељи о основним правима Уније", навео је Линта.

Он је упозорио, ако се ускоро на предузму конкретне мјере и активности на заштити преосталих Срба у Хрватској, да пријети реална опасност њиховог нестанка кроз убрзани процес асимилације или исељавања у Србију и друге државе.