X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
25/05/2016 |  17:37 ⇒ 20:30 | Извор: РТРС

Како су припадници "Ел Муџахедина" одликовани за злочине над Србима? (ФОТО/ВИДЕО)

Након нашег прилога у Дневнику 2 о умијешаности Мустафе Церића у формирање терористичке мреже у БиХ током рата, Церић је у писму РТРС-у још једном поновио тезу да је геноцид почињен још током 1992. године.
Злочини муџахедина - Фото: РТРС
Злочини муџахединаФото: РТРС

Површност, неутемељеност и апсурдност објављених навода, како каже, не жели да коментарише, нити је поменуо иједан документ који смо објавили у нашим прилозима.

А вечерас смо објавили и нове документе о злочинима тзв. Армије БиХ и одреда "Ел Муџахедин". У извјештају о жртвама пронађеним на Озрену, судски вјештак Сабиха Бркић Силајџић описује како су третирани српски и хрватски ратни заробљеници. У документима је наведено да је командант 3. корпуса тзв. Армије БиХ, Сакиб Махмуљин, припаднике одреда "Ел Муџахедин", награђивао највећим признањима за почињене злочине. 

Судски вјештак Сабиха Бркић Силајџић у документу о првом ископавању српских жртава на Озрену, наводи да ниједна од ексхумираних жртва нема главу, и да су већини одсјечена три прста. Ексхумиране жртве били су мушкарци, доби од 20 до 30 година.

"Тијело некомплетно, недостаје: глава, доња вилица, кости обје шаке, кости десног стопала и већина костију лијевог стопала, вратни пршљенови од првог до петог, те оба 12. ребра", наведено је у документу.

"Ел Муџахедин", током рата у БиХ починио је 192 ритуална одсијецања глава српских војника и цивила. Међународни суд УН- а, 2002. на захтјев МУП-а Федерације, упућује 6 докумената тадашњем министру Рами Маслеши, као доказ да су за злочине муџахедини награђени највећим ратним признањима тзв. Армије БиХ. - 73 припадника одреда "Ел Муџахедин", углавном из земаља Блиског истока, награђени су ратним признањима "Златни љиљан" и "Сребрни штит".

У документима се наводи: "Ратно признање "СРЕБРНИ ШТИТ" додјељује се за обављање професионалних задатака и при томе испољену храброст и пожртвованост".

Упркос бројним доказима, годинама послије, нико није одговарао за злочине, што потврђује документ Окружног тужилаштва зеничко-добојског кантона из 2006. године, упућен у Хаг.

"У назначеним архивама не постоје предмети или други документи  који би упућивали на чињеницу да је извршен пријем кривичних пријава,  захтијеване истраге или подизани оптужни акти за:

1. убиство 25 цивила хрватске националности 8. јуна 1993. године у селу Малине/Бикоши

2. убиство и малтретирања 3 ратна заробљеника Војске Републике Српске на подручју села Ливаде, односно у Каменици...јула 1995. године

3. убиства и малтертирања 62 ратна заробљеника Војске Републике Српске на подручју Кестена, односно у Каменици... септембра 1995. године.", наведено је у документу.

Према истом документу позната су и имена српских жртава, у логору Каменица који су ухваћени и убијени у јулу и септембру 95. године. Углавном је ријеч о Србима из Возуће, Мркоњић Град, Бањалуке, Котор Вароша, Челинца и других мјеста. У наредним данима објавићемо и ратне дневнике команданата одреда "Ел Муџахедин" и тзв. Армије БиХ.