latinica  ћирилица
26/05/2016 |  12:14 ⇒ 19:46 | Аутор: РТРС

Делегација америчког Федералног истражног бироа у Бањалуци (ВИДЕО)

Шест припадника Одјељења за високотехнолошки криминалитет Министарства унутрашњих послова Републике Српске добила су данас захвалнице директора америчког Федералног истражног бироа за сарадњу и допринос у међународним акцијама спречавања високотехнолошког криминала.
Делегација ФБИ са министром Лукачем - Фото: РТРС
Делегација ФБИ са министром ЛукачемФото: РТРС

Министар унутрашњих послова Српске Драган Лукач истакао је да су ова признања веома значајна не само за полицајце, већ и за МУП Српске који је поносан на дугогодишњу сарадњу са ФБИ.

"Имамо добре полицајце, стручњаке за сајбер криминал. ФБИ је то препознао и због тога интензивно сарађујемо у борби против сајбер криминала на свјетском нивоу", рекао је Лукач након пријема за делегацију ФБИ, којој је захвалио за признања.

Шеф Одјељења за високотехнолошки криминалитет Дражен Вишњић, којем је захвалницу у име директора ФБИ уручио припадник ФБИ Џон Бивона, рекао је да је у протеклом периоду проведено више значајних акција, а као једна од већих је прошлогодишња међународна акција "Порт ројал" која је резултирала хапшењем више десетина криминалаца.

"Истражујемо и процесуирамо криминалце са наших простора који почине кривична дјела код нас и у иностранству, затим криминалце из иностранства који почине кривична дјела у Српској и криминалце који користећи инфраструктуру у нашој земљи почине кривична дјела у трећој земљи", рекао је Вишњић.

Бивона је истакао да је најбоље оружје у борби против сајбер криминала сарадња између земаља, које не могу саме да се боре с тим.

Он је у име директора ФБИ захвалио МУП-у Српске за изврстан допринос не само у борби против сајбер криминала, него и у другим акцијама.

Са делегацијом америчког Федералног истражног бироа разговарао је и министар правде Антон Касиповић.

Делегација Америчког федералног истражног бироа у Бањалуци

Министар правде Републике Српске Антон Касиповић рекао је да је захвалница директора ФБИ за сарадњу и допринос у међународним акцијама спречавања високотехнолошког криминала тужиоцу Окружног тужилаштва Бањалука Александру Симоновићу прво признање те врсте на југоистоку Европе. "Ово признање потврђује лични ангажман, као и ангажман институција Републике Српске", поручио је Касиповић након састанка са представницима делегације америчког ФБИ, који су уручили захвалницу директора ове агенције за сарадњу и допринос у међународним акцијама спречавања високотехнолошког криминала тужиоцу Окружног тужилаштва Бањалука Александру Симоновићу.

Он је појаснио да је ријеч о признању за појединце и институције Српске након свеобухватне међународне акције у склопу сајбер криминала са позитивним исходом.

Касиповић је додао да је у овој акцији учествовало 20 земаља, међу којима су Њемачка, Швајцарска и Холандија, а посебна признања су додијељена за учешће институција из Српске.

"Нарочито је важно да смо својим капацитетом, озбиљношћу и енергијом коју смо уложили показали да можемо учествовати у интернационалним операцијама које је предводио ФБИ. Овим смо потврдили да можемо постићи завидан резултат, а стечена искуства помоћи ће у надоградњи домаћег законодавства када је ријеч о борби против сајбер криминала", оцијенио је Касиповић.

Тужилац Окружног тужилаштва Бањалука Александар Симоновић рекао је да је сајбер криминал глобални проблем, а спроведена истрага довела је до хапшења 76 лица у више земаља, чему су огроман допринос дале надлежне институције Републике Српске и БиХ, иако хапшења није било унутар земље.

Он је нагласио да му је задовољство примити овакво признање, додајући да Окружно тужилаштво Бањалука ради на озбиљним истрагама у области сајбер криминала које ће ускоро довести до подизања оптужница.

Симоновић је нагласио да МУП Српске има изузетно обучене људе за борбу против сајбер криминала.

Извор: РТРС/СРНА