latinica  ћирилица
26/05/2016 |  12:37 ⇒ 15:02 | Аутор: СРНА

Непознанице око преговора Србије са ЕУ о поглављу 23

Контроверзне информације о промени става Хрватске. РТС је из кредибилних извора незванично сазнао да је Загреб дао писмену сагласност да Београд отвори поглавље 23 у преговорима са Европском унијом.
Србија - Хрватска (фото:  Thinkstock) -
Србија - Хрватска (фото: Thinkstock)

Министарство спољних послова Хрватске негирало потом да постоји таква врста сагласности. Комесар за проширење ЕУ Јоханес Хан изјавио да је синоћ постигнуто рјешење за отварање поглавље 23 и да ће оно бити спроведено сљедеће недјеље.

Комесар ЕУ Јоханес Хан рекао је на конференцији за новинаре да је са Хрватском договорен текст одлуке да је Србија испунила услове за отварање поглавља 23 и текст заједничке преговарачке позиције ЕУ.

Танјуг је такође у Бриселу добио незваничне информације да је Хрватска одблокирала преговоре Србије са ЕУ.

Међутим, Министарство спољних послова Хрватске негирало је да је Хрватска одблокирала преговоре Србије са ЕУ, речено је телевизији Н1.

Како је за телевизију Н1 речено у хрватском министарству, наводи РТС-а да је Хрватска одблокирала поглавље 23 су чиста пропаганда у сврху дезинформисања јавности.

Хрватска је била једина земља од 28 чланица Европске уније која није била сагласна да се то поглавље отвори сљедећег мјесеца.

Почетком маја на састанку амбасадора земаља чланица ЕУ у Бриселу, Хрватска није дала сагласност за отварање поглавља 23 у преговорима Србије и Уније.

Предсједавајућа ЕУ Холандија је тада поново покушала да постигне консензус земаља чланица, подижући то питање на виши, амбасадорски ниво одлучивања.

Представник Хрватске поновио је на састанку 4. маја да не може да се сложи са отварањем поглавља 23 наводећи познате аргументе о регионалној надлежности српског суда за ратне злочине и заступљености хрватске мањине у парламенту Србије.

Неке земље чланице, посебно Њемачка, инсистирале су да је отварање поглавља 23 потребно због очувања кредибилитета процеса, подсјећајући Загреб на декларацију Хрватског сабора којом се обавезао да неће блокирати сусједе у европским интеграцијама због билатералних питања која нису део европског законодавства.

Хрватска је била једина земља од 28 чланица ЕУ која није била сагласна да се то поглавље отвори у јуну.

Загреб је за свој потпис за отварање тог поглавља у јуну до сада тражио да Србија измијени закон и укине регионалну надлежност суда у Београду за ратне злочине, као и да гарантује да ће хрватска мањина бити аутоматски заступљена у српском парламенту.