latinica  ћирилица
26/05/2016 |  13:32 ⇒ 14:33 | Аутор: СРНА

У БиХ за седам година идентификовано 298 Срба, а око 6.300 Бошњака

У БиХ су од 2008. до прошле године идентификовани посмртни остаци 298 Срба и око 6.300 Бошњака, што представља опструкцију када је ријеч о тражењу несталих, чиме је ово хумано питање претворено у политичко и комерцијално, оцјена је бањалучке Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила.
Бања Лука: Градски организација породица погинулих и заробљених - Фото: СРНА
Бања Лука: Градски организација породица погинулих и заробљенихФото: СРНА

"Зар то није довољан доказ да се врши опструкција над тражењем српских жртава, којом се жели мијењати карактер рата", каже предсједник Организације Станислав Бркић прије почетка трибине о проблемима са којима се суочава ова категорија.

Према његовим ријечима, 1996. године америчка Амбасада је тражила формирање Међународне комисије за тражење несталих која дјелује да би "одговорност за протекли рат са империјалистичких сила пребацила на један народ".

Када је ријеч о стамбеном збрињавању борачких категорија, Бркић је навео да послије 20 и више година од када је завршен рат, од 10 до 15 одсто дјеце погинулих бораца у Бањалуци није стамбено збринуто.

Бркић сматра да је најважније питање запослење дјеце погинулих бораца и да више бриге треба показати практично, а не теоретски.

"У Републици Српској имамо четири локалне заједнице у којој ниједно дијете погинулог борца није запослено. Инсистираћемо на примјени закона према којем ова дјеца имају предност при запошљавању", поручио је Бркић.