latinica  ћирилица
26/05/2016 |  16:04 | Аутор: ТАНЈУГ

Хан: Са Хрватском нађено политичко рјешење

Европски комесар за преговоре о проширењу Јоханес Хан изјавио је данас да је са Хрватском нађено рјешење за отварање поглавља 23 у преговорима са Србијом, и истакао да формалну одлуку очекује наредне седмице, а отварање поглавља - до краја јуна.
Јоханес Хан (фото: Screenshot/European Audiovisual Service video) -
Јоханес Хан (фото: Screenshot/European Audiovisual Service video)

Европски комесар је рекао да је са Хрватском постигнуто политичко рјешење о питању отварања поглавља 23 у преговорима Србије са ЕУ.

“Нашли смо рјешење синоћ. Очекујемо наредне недјеље формалну одлуку о отварању поглавља 23 са Србијом“, изјавио је Хан на питање новинара у Бриселу.

Комесар Хан је објаснио да је Хрватска "имала забринутости", од којих су неке већ биле разјашене претходних седмица, а да је синоћ пронађена и формулација рјешења, прихватљива за све, када је ријеч о питању генералне јурисдикције.

Он није прецизирао рјешење, односно није објелоданио садржај формулације.

Отварање поглавља 23 у приступним преговорима Србије са ЕУ било је званично блокирано од априла ове године, када Хрватска, једина од 28 земаља чланица ЕУ, није дала своју сагласност за отварање овог поглавља које се односи на правосуђе и фундаментална права.

Загреб је као званичан разлог изнио резерве када је у питању закон о регионалној јурисдикције Србије у процесуирању ратних злочина, заступљеност хрватске националне мањине у Парламенту Србије и пуну сарадњу Србије са Трибуналом у Хагу.

Европска комисија, која је од почетка говорила да не може да прихвати овакаво условљавање Хрватске, данас је поновила да се њен став када су у питању мјерила за отварање поглавља 23 са Србијом остао исти.