latinica  ћирилица
26/05/2016 |  17:09 ⇒ 27/05/2016 | 11:15 | Аутор: РТРС

Захтјев СДС-а за принудном управом над РТРС-ом - директан притисак на уређивачку политику (ВИДЕО)

Захтјев СДС-а да се , како кажу, уреди стање на јавном сервису Републике Српске је директан притисак на уређивачку политику једног медија. Ово је став РТРС-а, а притиске СДС-а осудиле су бројне организације, делегација Европске уније у БиХ, америчка амбасада и ОХР.
РТРС - РТВ дом - Фото: РТРС
РТРС - РТВ домФото: РТРС

Медији служе интересу јавности и демократским процесима – зато имају право и обавезу да извјештавају објективно, професионално и одговорно у цијелој БиХ – став је канцеларије високог представника, европске делегације у БиХ и америчке амбасаде на салву увреда који долазе из врха СДС-а. Главни уредник Информативног програма РТРС-а, Синиша Михаиловић поручује да је ово био најдиректнији покушај утицаја на једну медијску кућу и да се нико неће уплитати у уређивачку политику РТРС-а.

"Не постоји ниједан начин на који би СДС или Младен Босић могли да утичу на уређивачку политику са својим ставовима који су исказали јуче. Сви новинари информативног програма, укључујући и мене, сматрају да је то позив на линч ове редакције", истиче Михаиловић.

Подсјећамо, након што је на протестима 14. маја први човјек СДС-а, Младен Босић, Радио-телевизију Републике Српске назвао фабриком лажи, тражио да се уведе принудна управа, па РТРС назвао главним извором тензија и конфликата, јуче је своје ставове још једном поновио додавши да РТРС "мора промијенити свој однос и објективније извјештавати својим грађанима".

На захтјев СДС-а, ПД ПС БиХ усвојио је закључак да Заједничка комисија за надзор над радом ОБА испита одређене наводе изнесене у емисијама РТРС-а о наводном учешћу министарства безбједности БиХ, ОБА и страних служби у организацији протеста опозције у Бањалуци 14. маја. РТРС, каже Михаиловић, никада није извјештавала неистине. У овом су случају тврдње изнијели аналитичари и постоји много начина да се то и провјери. Он позива Босића да испита и остале наводе.

"Ми већ данима износимо документа о Шефику Џаферовићу и његовој повезаности са одредом Ел Муџахид, па зашто није позвао ОБА, СИПА и друге истражне органе да то провјере? Или да провјери стање са дипломом Драгана Мектића. Нама је Правни факултет потврдио да он нема ту диплому", каже Михаиловић.

У образложењу закључка ПС БиХ тражи се и саслушање директора РТРС, Драшка Милиновића и главног и одговорног уредника СРНЕ Милице Џепине. Уколико дође до тога, из Удружења "БХ новинари" поручују да ће тражити да саслушању присуствују представници Линије за помоћ новинарима.