latinica  ћирилица
26/05/2016 |  18:16 ⇒ 18:22 | Аутор: СРНА

БиХ статус посматрача у Међународној алијанси за сјећање на Холокауст

БиХ је једногласно примљена у статус посматрача у Међународну алијансу за сјећање на Холокауст на пленарном засиједању земаља чланица ове организације, које је данас одржано у Букурешту.
БиХ статус посматрача у Међународној алијанси за сјећање на Холокауст - Фото: СРНА
БиХ статус посматрача у Међународној алијанси за сјећање на ХолокаустФото: СРНА

Из Министарства иностраних послова БиХ саопштено је да је церемонији пријема у Алијансу, у име БиХ, присуствовао помоћник министра иностраних послова у Савјету министара БиХ за мултилатералне односе Алмир Шаховић.

Обраћајући се присутнима на пленарном засједању, Шаховић је нагласио значај чланства БиХ у ИХРА-у као потврде снажног опредјељења БиХ за успостављање интензивне сарадње са ИХРА-ом, која је веома значајан међународни инструмент у спречавању било каквих форми новог Холокауста, геноцида и злочина против човјечности.

Шаховић се током боравка у Букурешту сусрео са предсједавајућим овогодишњег пленарног засједања ИХРА амбасадором Михнеом Константинескуом.

ИХРА је међународна организација која окупља 42 земље, 31 пуноправни члан и 11 посматрача, са циљем очувања сјећања на Холокауст и његове жртве, кроз успостављање сарадње у различитим областима.