latinica  ћирилица
26/05/2016 |  18:33 ⇒ 18:36 | Аутор: ТАНЈУГ

Поново порушена спомен-плоча несталим српским новинарима

Спомен-плоча несталим српским новинарима на Косову и Метохији Ђури Славују и Ранку Перенићу порушена је четврти пут од њеног постављања код Ораховца.
Поново порушена спомен-плоча несталим српским новинарима - Фото: Screenshot
Поново порушена спомен-плоча несталим српским новинаримаФото: Screenshot

Удружење новинара Србије и Друштво новинара Косова и Метохије најоштрије су осудили поновно рушење спомен-плоче новинарима Радио Приштине који су отети 21. августа 1998. године на путу Велика Хоча–Зочиште.

Непознате особе поломиле су и однијеле плочу на којој је писало на српском и албанском језику: "Овде су 21. августа 1998. нестали новинари. Тражимо их". На мјесту обиљежја остали су само стубови.

Новинари су затражили од међународних и косовских институција да најзад открију ко из године у годину чини овај вандализам, јавља Тањуг.

Будимир Ничић, предсједник ДНКиМ, које дјелује у оквиру УНС, каже да не зна ко руши ову таблу годинама, а одговор на то питање треба да пружи полиција.

"Сумњамо да то ради неко чија савест није мирна, ко се плаши и ко је директно или индиректно одговоран за њихов нестанак", рекао је Ничић и додао да ће убрзо поставити нову таблу.

Славуј и Перенић су нестали када су кренули да ураде репортажу о повратку отетих монаха у манастир Зочиште, скренули на погрешан пут и прешли на територују коју је контролисала такозвана Ослободилачка војска Косова.

Били су у аутомобилу "Застава 128" плаве боје који никада није пронађен.

Скрнављење мјеста на ком су нестали новинари и рушење спомен-плоче сваки пут је пријављено полицији, али починиоци никада нису откривени.

УНС и ДНКиМ траже од Еулекса и косовске полиције да коначно почну да одговорно раде свој посао и обавијесте јавност шта су предузели како би били пронађени и кажњени киднапери новинара.

Након нестанка Славуја и Перенића на Косову и Метохији до 2005. године нестало је и убијено седам српских и албанских новинара и медијских радника.

Новинар и преводилац Александар Симовић и фоторепортер Момир Стокућа убијени су 1999. године, а радник РТВ Приштина Миле Буљевић је нестао исте године.

Међу несталим новинарима је Марјан Мелонаши, новинар српске редакције Радио Косова, који је нестао 2000. године. Убијени су и новинари листа "Бота сот" Беким Кастрати 2001. и Бардиљ Ајети 2005. године.

Ниједна отмица и убиство новинара и медијских радника на Косову и Метохији није расвијетљено.