latinica  ћирилица
26/05/2016 |  19:07 ⇒ 19:07 | Аутор: sputniknews.com

Ускоро референдум о уласку Јужне Осетије у састав Русије

Референдум о уласку Јужне Осетије у састав Руске Федерације биће спроведен наредне године, а одговарајући документ потписали су предсједник државе Леонид Тибилов и предсједник скупштине Анатолиј Бибилов.
Ускоро референдум о уласку Јужне Осетије у састав Русије (Фото: Sputnik) -
Ускоро референдум о уласку Јужне Осетије у састав Русије (Фото: Sputnik)

"Руководећи се дугорочним интересима јужноосетијског народа и жељом да се осигура безбједност политичке ситуације у републици, заједничком изјавом уз подршку политичког Савјета саопштавамо да ће се наредне године одржати референдум о уласку Јужне Осетије у састав Руске Федерације“, пише у саопштењу.

Како се наводи, референдум ће бити одржан након председничких избора.


У оквиру Савјета који је сазван да размотри питање референдума, учествовали су представници државне власти, политичких партија, као и грађанских организација.

Претходно је предсједник Јужне Осетије рекао да је за спровођење референдума неопходно унијети одређене измјене у Устав републике, а тичу се давања права шефу државе да се обрати предсједнику Русије са приједлогом да се формира заједнички орган власти којем ће бити предата комплетна надлежност.

“На тај начин ћемо лишити Русију свих политичких ризика који би се појавили у условима директног уласка републике у састав Русије“, истакао је он.

Јужна Осетија, као и Абхазија, прогласиле су своју независност августа 2008. године, након оружане агресије Грузије. Русија је 26. августа 2008. године признала суверенитет бивших аутономних области.