latinica  ћирилица
26/05/2016 |  19:43 ⇒ 27/05/2016 | 11:50 | Аутор: РТРС

Програм обраде података у складу са препорукама ИМО (ВИДЕО)

Одлука о програму обраде података пописа становништва коју је једнострано донио директор Агенције за статистику БиХ Велимир Јукић у складу је са препорукама Међународне посматрачке мисије. Са овом поруком у Сарајево је дошао директор Канцеларије за статистику ЕУ Питер Еверерс. Такође је истакао да се подацима са пописа не смије манипулисати у јавности и да се морају чувати у тајности, све до њиховог формалног објављивања.
Питер Еверерс - Фото: Screenshot
Питер ЕверерсФото: Screenshot

Програм обраде података, који је без сагласности ентитета једнострано донио директор бх. агенције за статистику Велимир Јукић за Еверерса је у складу са препорукама ИМО тима од прије двије године, које се односе на методологију.

"Препорука статистичким агенцијама је да пажљиво дефинишу преостале кораке и да већ сада размишљају о детаљима објаве. Охрабрујемо статистичке институције да објаве прву публикацију варијабле за резидентно становништво и то без значајних одлагања", рекао је Еверерс.

На конкретно питање могу ли ентитетски заводи објавити самосталне податке, Еверерс каже:

"Нисам тај који може одговорити на ово питање, оно о чему ми говоримо јесте попис за цијелу БиХ. Подаци пописа ће бити власништво Агенције за статистику БиХ, али наравно и ентитетских завода. Постоје и одређени споразуми различитих нивоа у смислу ко ће шта објављивати".

Еверерс је изразио наду да ће статистичари Српске остати да сарађују и у наредним фазама. А они су му и данас јасно пренијели ставове из РС - Јукићева одлука и сам програм су незаконити, а објављени програм није онај који је разматрао Централни пописни биро - краћи је за 14 страница са одређеним допунама и измјенама.

"Сама процедура доношења таквог програма је незаконита, није поштован закон. У тој изради програма нису учествовали ентитети, тај програм није разматрао Централни пописни биро. Има низ елемената који су заиста супротни закону, од формалних, правних и суштинских, а да не говоримо о отвореним питањима", рекла је Радмила Чичковић, директор Републичког завода за статистику Републике Српске.

Подсјетила је Чичковићева и на писмо које је јуче упућено Савјету министара, Вигемарку, Инцку, Иванићу у којем је јасно указано на инволвираност Савјета министара у цијели процес.

Симптоматично је да се Савјет министара сада покушава извући из цијеле приче, сматрају посланици СНСД-а у Представничком дому, који су затражили сазивање хитне сједнице овог дома на којој би се расправљало о Јукићевој једностраној одлуци.

"Мислим да једино логичан слијед активности те врсте да замјеник предсједавајућег Савјета министара Мирко Шаровић на темељу свих информација и аката које је добио од институција РС тражи сазивање сједнице Савјета министара, тражи ту тачку дневног реда и тражи став Савјета министара по том питању, а онда да ми у парламенту да расправљамо о тој информацији", каже Сташа Кошарац, предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому ПС БиХ.

Кошарац истиче да је важно да се одлука повуче и да Јукић сноси одговорност због незаконите одлуке, те да се снагом аргумената и чињеница почне процедура објављивања података, што би значило и продужење рока. Хитна сједница на захтјев СНСД-а, како је потвђено из бх парламента, биће одржана 30. маја.