latinica  ћирилица
27/05/2016 |  11:49 ⇒ 21:53 | Аутор: РТРС

Новак Ђукић поднио кривичну пријаву против вјештака Берка Зечевића (ВИДЕО, ФОТО)

Генерал Војске Републике Српске Новак Ђукић поднио је Тужлаштву БиХ кривичну пријаву због давања лажног исказа против вјештака балистичара Берка Зечевића. Пријаву је у име генерала Ђукића предао адвокат Милорад Ивошевић.
Берко Зечевић - Фото: Novosti.rs
Берко ЗечевићФото: Novosti.rs

Суд БиХ осудио је генерала Ђукића на 20 година затвора због ратног злочина, експлозије на тузланском Тргу Капија 1995 године, када је убијена 71 особа, а рањено 240. Генерал Ђукић терети се да је тог дана наредио гранатирање Тузле.

Суд БиХ осудио је генерала Ђукића искључиво на основу налаза вјештака Берка Зечевића, каже његов адвокат Милорад Ивошевић. Међутим стручњаци из Израела, Француске и трочлани експертски тим из Чешке закључили су да Зечевићев налаз није тачан. Њихови резултати апсолутно искључују да је пројектил из топа 130 мм проузроковао масакр на тузланској Капији, како је вјештачио Зечевић. Гранта није није испаљена са положаја ВРС. Одбрана сумња да су Зечевић и друге непознате особе под притиском свјесно сачинили налаз супротан правилима струке.

На двадестетчетири странице кривичне пријаве Тужилаштву БиХ, чланови одбране генерала Ђукића образложили су зашто су налаз вјештака балистичара Берка Зечевића лажан. Вјешачење Берка Зечевића било је једини основ за осуду генерала Ђукића на дводеценијску казну затвора, а управо његов налаз, прије неколико мјесеци, побили су страни вјештаци на полигону Никинци у Србији. Утврђено је да пројектил није могао да буде испаљен са положаја ВРС са Озрена.

Одбрана тврди да су страни стручњаци доказали да ма гдје се налазио топ, није могао да испали гранату од 130 мм ка тузланској Капији, која би под углом од 62 степена пребацила аутомобил голф1, експлодирала крај предњег десног точка и убила 71 лице,а 240 ранила, како тврди вјештак Зечевић.

Одбрана сумња да су Зечевић и сарадници особе, под притиском, свјесно сачинили налаз супротан правилима струке. Професор Машинског факултета у Сарајеву, чести хашки и вјештак Суда БиХ, Берко Зечевић каже да је у случају генерала Ђукића вјештачио у складу са правилима професије.

Тим одбране генерала Ђукића посљедње двије године извео је више од 30 експермената. Резултати свих 30 – до детаља сагласни, поновљиви и међународно провјерени од 10 стручњака из 5 различитих земаља. Ни један експеримент није потврдио ниједан од кључних балистичких налаза које је Суду БиХ доставио вјештак Берко Зечевић.

Крична пријава
Фото: РТРС

Кривична пријава
Фото: РТРС

Кривична пријава
Фото: РТРС

Кривична пријава
Фото: РТРС

Кривична пријава
Фото: РТРС