latinica  ћирилица
28/05/2016 |  07:51 ⇒ 29/05/2016 | 09:05 | Аутор: РТРС

Цвијановић: Важно да Српска учествује у свим регионалним догађајима (ФОТО/ВИДЕО)

Премијерка Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да су скупови као што је Регионални молитвени доручак у Београду важни због тога што шаљу позитивну поруку шта је намјера регионалне сарадње.
Жељка Цвијановић - Фото: СРНА
Жељка ЦвијановићФото: СРНА

Цвијановићева је у Палати Србија, гдје је организован молитвени доручак, рекла новинарима да је ово дио велике традиције и да је захваљујући пријатељима из америчког Конгреса успостављена пракса да се организују и регионални састанци ове врсте.

Она је подсјетила да је Република Српска била домаћин прије неколико година управо једног Регионалног молитвеног доручка, те да је то био сјајан примјер да се покаже на који начин политичари, уз разумијевање важности њихових функција, могу да спремно обављају своје задатке, што је и главна порука.

Цвијановићева је навела да је важно да Република Српска учествује у свим регионалним догађајима.

- Мени је веома драго што се и овдје наставља у континуитету наше присуство које је већ годинама видљиво и на централном догађају на националном молитвеном доручку у Вашингтону - рекла је Цвијановићева.

Молитвени доручак у Београду (Фото: Танјуг)

Она је подсјетила да је на том молитвеном доручку у Вашингтону до сада била четири-пет пута, те да учествује колико је то могуће и на другим регионалним скуповима.

- Порука је да разумијемо колико је важно да његујемо регионалну сарадњу не само зато што нам је неко рекао него зато што заиста проистиче из нашег стварног живота и наших стварних потреба. Ми смо дио једног ширег простора који је некада живио заједно свој политички и економски живот, преживјели смо све што смо преживјели, велике изазове и велика страдања и заправо је нужда и потреба да се добро сарађује - рекла је Цвијановићева.

Она је изразила посебно задовољство што је овај доручак организован у Србији и што је Београд домаћин.

- То шаље веома снажну поруку као што је била снажна порука у томе да је Бањалука прије неколико година одабрана да се на неки начин и лансирају такви догађаји на овом простору - навела је Цвијановићева.

Регионални молитвени доручак окупио је више од 200 гостију из свијета и региона, међу којима су били и представници америчког конгреса њемачког Бундестага, парламентарци из Аустрије и представници земаља у региону.

У раду скупа учествовали су и министар унутрашњих послова Српске Драган Лукач, министар индустрије, енергетике и рударства Српске Петар Ђокић, министар иностарних послова БиХ Игор Црнадак и предсједник Одбора за европске интеграције Народне Скупштине Републике Српске Бранислав Бореновић.

Скуп је одржан под темом "Љуби ближњег свога", а представља иницијативу Србије за регионално помирење и продубљавање односа са државама у региону и свијету.

Цвијановићева на Молитвеном доручку у Београду (Фото: Срна)

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач изјавио је да је Регионални молитвени доручак у Београду велика порука мира важна не само за Србију већ и за БиХ и цијели регион. Он је рекао да је овај молитвени доручак, организован по узору на амерички, "веома добра ствар у нашем региону" с обзиром на ратове на овом простору у протеклим годинама и сва негативна дешавања, која су узела велики данак свим народима на простору бивше Југославије.

- Овакви скупови говоре да можемо много боље, да можемо заједно да живимо, да можемо да живимо у миру и мислим да је ово велика порука мира и суживота из Београда и да је веома битна не само за Србију, већ и за БиХ и за читав регион - рекао је Лукач новинарима у Палати Србија, гдје је организован Регионални молитвени доручак.

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић рекао је да је важно што је на Регионалном молитвеном доручку, који је организован у Београду, присутна Република Српска и њени представници, који дају допринос стварању стабилног и снажног региона.

- Ми смо управо на тај начин посвећени својим пословима, дужностима, које у оквиру система Републике Српске обављамо, желећи да дамо допринос да стварамо стабилан и снажан регион, у којем ће се стварати енергија која покреће развој и ствара предуслове за нормалнији и бољи живот свих у региону - рекао је Ђокић новинарима у Палати Србија, гдје је присуствовао Регионалном молитвеном доручку.

Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак изразио је задовољство учешћем на Регионалном молитвеном доручку у Београду, наводећи да је овај скуп допринос приближавању региона и да БиХ има посебан интерес да са сусједима има веома добре односе.

- Сама та порука, како ми на српском кажемо - "љуби ближњег свога", односно порука блискости првима до себе, а то су наши сусједи, добра је за јачање повјерења међу нама - рекао је Црнадак, наводећи да он први пут учествује у једном оваквом догађају.

Предсједник Одбора за европске интеграције Народне скупштине Републике Српске Бранислав Бореновић изјавио је да Регионални молитвени доручак у Београду шаље поруке сарадње, помирења и наставка озбиљних разговора како да се читав регион унаприједи и искористе могућности међусобне сарадње.

"Без мирног и стабилног Балкана нема успјешне Србије"

Према ријечима министра за рад, запошљавање борачка и социјална питања Србије Александра Вулина политика Србије јесте да са својим сусједима има најбољу комуникацију и добре односе, те да читав регион буде примјер како различити народи могу да сарађују и проналазе заједничке интересе.

- Наш однос према сусједима биће срдачан и отворен. Са великим напором смо постигли политичку стабилност, и ми смо примјер како она доводи до економске стабилности. Тако ћемо наставити да се понашамо - поручио је Вулин.

Он је је истакао да нема успјешне Србије без мирног и стабилног Балкана.

- Ми ћемо све учинити да Балкан буде баш такав - рекао је министар и додао да се Србија данас представља у једном добром свјетлу.

Потпредсједник Скупштине Србије у претходном сазиву Владимир Маринковић захвалио је свима, а нарочито гостима из САД.

- Ово је јако важан догађај за Србију и регион, а главни циљ је да заједно изградимо мостове између држава Западног Балкана и народа, и да изградимо нову политику помирења - рекао је Маринковић.

Конгресмен САД Роберт Адерхолт изразио је задовољство због присуства молитвеном доручку, подсјетивши да је један такав одржан у фебруару ове године у Вашингтону.

- Хтио бих да пренесем поздраве свих мојих колега из САД. Тема доручка "Љуби ближњег свог" и наш цљ је да данас разговарамо о свему што нас окупља - рекао је Аделхорт.

Молитвени доручак у Београду (Фото: Screenshot)

Извор: Срна, Танјуг