latinica  ћирилица
28/05/2016 |  09:32 | Аутор: СРНА

Дуњић: Измјенама закона, Срби осуђени у ФБиХ моћи ће да служе казну у Српској

Република Српска обезбиједила је законску основу да може да прими све осуђенике из Републике који служе затворске казне у Федерацији, а имају пребивалиште у Српској, изјавио је помоћник републичког министра правде Перо Дуњић.
Перо Дуњић (Фото:nezavisne.com) -
Перо Дуњић (Фото:nezavisne.com)

- Сада је на потезу федерално Министарство правде да путем амандмана измијени свој закон, да би ово било могуће реализовати. Очекујемо да у ФБиХ то ураде до краја јуна и таква смо обећања добили на заједничком састанку - рекао је Дуњић за "Вечерње новости".

Он је навео да у ФБиХ има 55 затвореника из Српске, од којих је 35 у КПЗ Зеница, те да је ријеч о затвореницима који су осуђени у ФБиХ.

Према његовим ријечима, укупни капацитет КПЗ у Српској је 1.200 мјеста, од којих је до сада попуњено око 800, тако да нема проблема око смјештаја српских затвореника.

Дуњић је напоменуо да је у Републици Српској извршена измјена Закона о кривичним санкцијама у складу са европским нормама, које прописују да осуђена лица казну треба да служе ближе породици, због ресоцијализације.

Он је рекао да је и раније било покушаја да се ријеши ово питање, те да је након посљедњих напада на Србе у КПЗ Зеница и ФБиХ спремна да измијени свој закон.

Дуњић је истакао да у затворима у Републици Српској никада није било напада на Бошњаке, наводећи да тренутно пет Бошњака служби казну у Српској.