latinica  ћирилица
28/05/2016 |  13:07 | Аутор: ТАНЈУГ

Човјек који је изумио Хајмлихов захват га први пут употребио

Амерички љекар Хенри Хајмлих, који је изумио "хајмлихов захват" за избацивање хране или других предмета из грла, први је пут употребио ту технику да би спасао једну жену у свом старачком дому.
Хенри Хајмлих - Фото: АП
Хенри ХајмлихФото: АП

Др Хајмлих (96) је изјавио да је захват показао небројено много пута, али се никад до сада није нашао у ситуацији да га употреби, пренио је Би-Би-Си. Он је успио да спасе од гушења 87-годишњу жену, којој је у грлу запело парче меса са дјелићем кости.

"До тог дана нисам заиста знао да ли сам способан да изведем тај захват", рекао је Хајмлих. Он је тог дана вечерао у старачком дому "Дупри Хаус" у Синсинатију заједно са још осам или девет људи, кад се окренуо да прича са једном женом за својим столом и примјетио да се гуши.

"Три пута сам је притиснуо испод грудног коша кад је излетјело парче меса и после тога јој је било добро", рекао је Хајмлих. Особље старачког дома је журно пришло столу кад су видјели да се жена гуши, али су се затим одмакли како би направили простора да Хајмлих изведе свој захват.

"Сама чињеница да је тај захват извео 96-годишњи човјек је импресивна", изјавио је за локални лист "Синсинати Инквајерер" Хајмлихов син, Фил. Др. Хајмлих, који је "хајмлихов захват" изумио 1974. године, редовно плива и физички је активан.