latinica  ћирилица
28/05/2016 |  14:24 | Аутор: novosti.rs

Менопауза и даље табу

Свака друга жена која пролази кроз менопаузу пати у тишини и избjегава да разговара са докторима о овој теми јер ју је срамота, упозоравајући је закључак британског истраживања...
(Фото: Thinkstock) -
(Фото: Thinkstock)

Свака друга жена која пролази кроз менопаузу пати у тишини и избjегава да разговара са докторима о овој теми јер ју је срамота, упозоравајући је закључак британског истраживања. Чак 42 одсто испитаница признаје да су симптоми гори него што су очекивале, а трећина сматра да је то нешто са чим саме морају да се изборе.

Просjечна жена има седам симптома, укључујући валунге (изненадне топлотне таласе), ноћно знојење, промjене расположења, несаницу, немогућност концентрације. Симптоми обично трају четири године, мада свака десета осjећа посљедице чак 12 година. Али, свака пета жена релативно безболно пролази кроз ову фазу.

Менопауза обично погађа жене у касним четрдесетим и раним педесетим годинама, а окидач је све мања производња естрогена. Како кажу љекари, свака жена је прича за себе, али истраживање показује да припадницама љепшег пола недостају праве информације из ове области које би им помогле да лакше прођу кроз неминовну животну фазу.