latinica  ћирилица
29/05/2016 |  11:52 | Аутор: Независне

Како снизити крвни притисак

Већина људи има повишен крвни притисак, а међу њима је и много младих. Модерни начин живота и свакодневни стрес узимају свој данак. Седам од 10 одраслих особа има повећан ризик од инфаркта или можданог удара због високог крвног притиска.
Срце (Фото: Thinkstock) -
Срце (Фото: Thinkstock)

Пажњу треба обратити ако је притисак константно 140 са 90 или виши.

Трчање једном недјељно

Једночасовно трчање једном недјељно може вам продужити живот за чак шест година. Научници вјерују да трчање има бројне корисне ефекте, међу којима су побољшање уноса кисеоника и снижавање крвног притиска.

Физичка активност доводи до снижавања крвног притиска тако што јача срце, које може да пумпа више крви са мање напора, а тиме се смањује притисак на артерије. Брзо ходање је ефикасно као и трчање.

Јогурт

Чаша јогурта дневно смањује ризик од настанка високог крвног притиска за 30 одсто. Амерички научници тврде да калцијум омогућава крвним судовима да се прошире и задрже притисак у нормали. Особе које свакодневно пију јогурт у периоду од 15 година имају 31 одсто мање шансе да добију висок крвни притисак.

Банане

Банане су богате калијумом, важним минералом који контролише баланс течности у тијелу и помаже у снижавању крвног притиска.

Мршављење

Истраживања су показала да губљење само неколико килограма тјелесне тежине има значајан утицај на крвни притисак. Због прекомјерне тјелесне тежине срце ради под оптерећењем, што доводи до високог крвног притиска.

Цигарете

Никотин у цигаретама стимулише тијело да производи адреналин, због чега срце куца брже, а тиме се повећава крвни притисак. Напор за срце у том случају је велик. Зато оставите или барем смањите цигарете и тиме ћете смањити и ризик од хипертензије.

Хркање

Више од половине људи који хрчу имају знатно виши притисак него што се то очекује за њихов узраст и здравље. Одрицање од цигарета, алкохола и умјерено конзумирање хране ће помоћи.

Кофеин

Кофеин повиси крвни притисак стезањем крвних судова и повећавањем ефеката стреса. Зато га треба избјегавати кад год је то могуће.

Цвекла

Једењем цвекле или пијењем њеног сока се смањује ризик од високог крвног притиска за седам одсто. Осим цвекле, ефикасни су и купус и шпинат.