latinica  ћирилица
30/05/2016 |  13:33 ⇒ 18:13 | Аутор: РТРС

Телеграми саучешћа поводом смрти Светозара Кољевића

Предсједник Републике Српске Милорад Додик упутио је данас телеграм саучешћа породици Кољевић поводом смрти академика Светозара Кољевића, истакавши да је академска заједница и цјелокупна јавност остала без једног од водећих познавалаца српске, енглеске и свјетске књижевности.
Република Српска - Фото: РТРС
Република СрпскаФото: РТРС

"Са жаљењем сам примио вијест о смрти академика Кољевића, књижевника, професора, историчара књижевности и члана Српске академије наука и уметности", наводи се у телеграму саучешћа.

Додик је истакао да је академик Кољевић научним и педагошким радом промовисао и књижевност и културно насљеђе српског народа, саопштено је из кабинета предсједника Републике Српске.

"Искрено саосјећајући у болу који вас је задесио упућујем вам изразе мог најдубљег саучешћа", додаје се у телеграму саучешћа.

Књижевник, историчар књижевности и преводилац, академик Светозар Кољевић /86/ преминуо је јуче.

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић упутила је телеграм саучешћа породици Кољевић, поводом смрти академика Светозара Кољевића.
Цвијановићева је истакла да је академик Светозар Кољевић оставио неизбрисив траг својим научним и педагошким радом, његујући културно насљеђе српског народа.

"Остаће упамћен као један од најистакнутијих познавалаца српске, енглеске и свјетске књижевности, историчар, интелектуалац и патриота", наводи се у телеграму премијера Српске.

Цвијановићева је телеграм упутила у име Владе Републике Српске, своје и у име грађана Републике Српске.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић упутио је данас у име Народне скупштине Републике Српске и у своје име изразе искреног саучешћа породици Кољевић поводом смрти академика Светозара Кољевића, једног од наших најистакнутијих познавалаца српске, енглеске и свјетске књижевности.

- Академик Светозар Кољевић сврстан је у ред најзначајнијих научника, педагошких радника и културних посленика који је дао драгоцјен допринос развоју и афирмацији домаћих, али и универзитетских институција у свијету и на тај начин је афирмисао родну Бањалуку, Републику Српску и српски народ у цјелини, написао је предсједник Народне скупштине у телеграму породици Кољевић.

Члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић упутио је, поводом смрти академика Светозара Кољевића, саучешће његовој породици.

"Дубоко ме је потресла вијест о смрти поштованог професора Кољевића. Остаће нам заувијек у сјећању његова посвећеност родном граду Бањалуци, прегалачки рад у области књижевности, његови преводилачки радови, као и оданост студентима и сарадницима. Изгубили смо дивног човјека и угледног академика", наводи се у Иванићевом телеграму саучешћа.

Књижевник, историчар књижевности и преводилац, академик Светозар Кољевић /86/ преминуо је јуче, а биће сахрањен у сриједу, 1. јуна.

Мјесто и вријеме сахране биће накнадно саопштени.