latinica  ћирилица
31/05/2016 |  10:41 ⇒ 07/06/2016 | 14:43 | Аутор: РТРС

Севастопољ: Филм "Дјеца" освојио Златног Витеза

Филм "Дјеца" аутора Дениса Бојића рађен у продукцији Радио-телевизије Републике Српске проглашен је за најбољи дугометражни документарни филм јубиларног 25. Међународног филмског фестивала Златни Витез, који је ове године одржан у Севастопољу.
Денис Бојић и Сњежана Брезо - Фото: РТРС
Денис Бојић и Сњежана БрезоФото: РТРС

Главну награду "Златни Витез", филм "Дјеца" освојио је у изразито јакој конкуренцији.

На репертоару тог угледног руског фестивала, ове године се такмичило 190 филмова у шест категорија из више од двадесет земаља.

Наша колегиница и ауторка Сњежана Брезо је добитница награде фестивала "Александар Сидељников" за најбољу режију за филм "Дах живота", док је признање "Бронзани витез" у категорији играног филма припало Горану Радовановићу за филм "Енклава".

Златни Витез један је од најзначајних филмских фестивала који, између осталог, организује Министарство културе Руске Федерације, а чији су покровитељи предсједник Русије Владимир Путин, руска Дума, те патријарх московски и цијеле Русије Кирил

Награде је уручио предсједник Фестивала чувени руски глумац Николај Петрович Бурљајев, а свечаној церемонији присуствовали су и славни руски режисер Никита Михалков, те бројни угледни гости из Русије, Србије, Америке, Пољске, Украјине, Бјелорусије.