latinica  ћирилица
02/06/2016 |  09:36 | Аутор: ТАНЈУГ

Грушко: Запад зна да Црно море неће бити језеро НАТО

НАТО користи украјинску кризу да прикаже Русију као "великог непријатеља" који му је потребан како би оправдао своје постојање, изјавио је руски амбасадор при Алијанси Александар Грушко додавши да Брисел зна да Црно море никад неће бити језеро НАТО.

"На процесе који се сада одвијају требало би гледати прије свега са становишта геополитичких интереса", рекао је он у интервјуу за "Росискају газету", преноси Тас.

Такве анализе, како је додао, показују да се украјинска криза користи као изговор за радикалне промјене у политици НАТО и војној позицији.

"Не бих се упуштао у теорије завјере али реалне анализе откривају да се НАТО осјећа апсолутно неугодно кад нема великог непријатеља", рекао је Грушко.

Он је напоменуо да су се чак и прије украјинске кризе западни политички аналитичари питали да ли ће НАТО моћи да постоји као инструмент који се уклапа у нову безбједносну ситуацију.

Брисел разумије савршено добро да Црно море никад неће бити "језеро НАТО", рекао је Гушко и додао да данас НАТО жели да се пребаци у шеме конфронтације у водама Црном мору.

Он је подсјетио да је турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган недавно рекао да се Црно море претворило у "руско језеро" због одсуства НАТО.

"Али НАТО савршено добро разумије да Црно море никад неће бити језеро НАТО и ми чинимо све да неутрализујемо постојеће пријетње и покушаје вршења притиска на Русију са југа", навео је Грушко.