latinica  ћирилица
03/06/2016 |  17:13 | Аутор: СРНА

Сјећање на Србе убијене у Ледићима код Трнова

Гордана Елез, кћерка Саве Кењића којег су заједно са комшијама убили муслимански војници у селу Ледићи у федералној општини Трново прије 24 године, каже да не очекује да ће злочинци за масакр над српским цивилима бити кажњени и да ће правда бити задовољена.
Ледићи код Трнова - Фото: СРНА
Ледићи код ТрноваФото: СРНА

"Те правде неће бити. Све је декларативно и на томе се завршава. Изгубила сам повјерење у власти, посебно у нашу, јер мислим да су превише благо прихватиле све ово што се дешавало недужним жртвама, дјеци, женама и старим људима", рекла је Елезова на обиљежавању 24 године од страдања недужних Срба у Ледићима.

Она је истакла да су посмртни остаци њеног оца, који је тада имао 59 година, заједно са осталим убијенима пронађени након девет година на Јаворској коси, те да се током идентификације виђело да су убијени на изузетно свиреп начин.

"Над тим људима је извршен масакр, а, иако се зна ко је то урадио, осуде још нема. Сви видимо шта се ради и какав је однос и једних и других према жртвама. Небитно је ко је жртва, не треба бити окрутан и жалити само своје, јер жртва је жртва, без обзира о коме је ријеч", каже Елезова.

Она је истакла да су, према причи њеног дједа, Ледићи одувијек били 100 одсто српско село које никада никоме није сметало, те да оволико жртава није имало ни током ранијих ратова.

Елезова каже да су мјештани, па и њен отац који је ту имао викендицу, вјеровали комшијама са којима су лијепо живјели. Због тога је отац и њу звао да дође са дјецом јер није могао вјеровати да се може нешто лоше догодити.

"Моја дјеца су тада била мала и савјетовао нам је да дођемо у викендицу јер је ту безбједно. Срећа је да нисмо дошли јер би и моја дјеца завршила као и сви остали", каже Елезова.

У селу Ледићи код Трнова данас је служен парастос за 24 Срба које су на данашњи дан 1992. године на монструозан начин убили припадници такозване Армије БиХ, а најмлађа жртва имала је 18 мјесеци.

Истрага, коју је спровео МУП Републике Српске, показала је да су се становници Ледића приликом бијега подијелили у двије групе. Једна је кренула преко Трескавице ка Војковићима, насељу надомак Сарајева, а друга према Калиновику.

Према резултатима ове истраге, групу која је ишла према Калиновику пресреле су муслиманске снаге на локалитету Пољице и све их поубијале, осим 11-годишњег дјечака који је повријеђен лежао међу труплима.

До 2001. године ископани су посмртни остаци 24 жртве. Костури су углавном били непотпуни, а неке лобање пронађене су одвојене од тијела. Према извјештају МУП-а Српске, становници Ледића убијени су на бруталан начин - клањем, вјешањем или гушењем.