X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Моја Јахорина
04/06/2016 |  13:10 ⇒ 05/06/2016 | 09:04 | Извор: РТРС

Рибник- Огроман допринос 17. Лаке пјешадијске бригаде (ФОТО/ВИДЕО)

У пограничној општини Српске, Рибнику, обиљежене су 24 године од формирања 17. лаке пјешадијске бригаде, која је дала значајан допринос у стварању Републике Српске.У овој општини обиљежен је и Дан других ратних јединица са подручја Рибника и Кључа.
Споменик у Рибнику - Фото: РТРС
Споменик у РибникуФото: РТРС

У знак сјећања на њих, служен је парастос, а бројне делегације положиле су вијенце на спомен обиљежја.

Кроз редове 17. лаке пјешадијске бригаде, током протеклог рата, прошло је око четири и по хиљаде бораца из Рибника и Кључа. Ова бригада била је интервентна, увијек присутна на ратиштима на којима је било најтеже.

Петар Арамбашић, командир друге чете првог батаљона 17. бригаде, каже да је ова бригада прошла сва ратишта у Српској.

- Најтеже је било ратиште на Јајцу и Бихаћу. Бригада је добила Орден Немањића. Важно је да се сјећамо страдалих и сматрам да ова окупљања треба омасовити - истакао је Арамбашић.

Данас је обиљежен и Дан осталих ратних бригада са овог подручја. Мала општина претрпјела је велике губитке. У темеље Републике Српске из редова ове бригаде, живот је уградило 288 бораца.

Замјеник начелника општине Рибник Милисав Мацановић рекао је да сваке године од повратка на огњишта послије Одбрамбено-отаџбинског рата, обиљежавају 4. јун - Дан бригаде, а да ће тако чинити и у будућности.

Рибник- годишњица бригаде (ФОТО:СРНА)

- Престанком рата, не престаје борба за Републику Српску, која је основа за опстанак српског народа и ми се и данас за њу боримо, само на други начин - рекао је Мацановић.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић поручио је да је та бригада дала огроман допринос за стварање Републике Српске и да се материјално морају помоћи породице које су остале без својих најмилијих, као и инвалиди рата.

- Седамнаеста лака пјешадијска бригада, као и сви борци са ове територије су били скоро на свим ратиштима у Републици Српској и дали су највећи допринос у одбрани западно-крајишких општина. Овај западно-крајишки простор је много страдао. Дали су огроман допринос за одбрану огњишта и породица и из тих разлога ми морамо обиљежавати ове годишњице" - рекао је Савановић.

На овом подручју рат је иза себе оставио 816 ратних војних инвалида, док се 16 бораца још води као нестало.