latinica  ћирилица
05/06/2016 |  09:03 ⇒ 14:51 | Аутор: Вечерње новости

Пуповац: Хрватска води антисрпску кампању

Хрватска се вратила у деведесете године прошлог вијека и обновила искључиви национализам, нетолеранцију и антимањинску, посебно антисрпску кампању, а све се нагло погоршало послије уласка Хрватске у Европску унију, рекао је предсједник Српског народног вијећа Милорад Пуповац.
Милорад Пуповац - Фото: РТРС
Милорад ПуповацФото: РТРС

Пуповац је истакао да је Влада искључила Србе из свог програма, а Српском народном вијећу је преполовила средства.

Навео је да је нова хрватска влада, која сада више de facto и не постоји, потпуно искључила Србе и друге мањине из свог програма, а укључила екстремно десне и екстремно конзервативне групације.

- Обновљени су искључиви национализам, нетолеранија и антимањинска, посебно антисрпска кампања, а све се нагло погоршало послије уласка Хрватске у ЕУ - рекао је Пуповац за Вечерње новости.

Он је истакао да је проблем асимилације Срба већ годинама веома озбиљан, па са Српском православном црквом, посебно са митрополитом загребачко-љубљанским Порфиријем настоје да осмисле додатне програме и активности којима би се то зауставило.

- Влада нам је, посебно Српском народном вијећу и Заједничком вијећу општина, преполовила средства. Обрисани смо из буџетских ставки, а ове двије организације су формиране на темељу међународних уговора - навео је Пуповац.

Према његовим ријечима, то је притисак, ограничавње у раду ових тијела, покушај да се ограниче у раду или угасе.

Пуповац је додао да у српском политичком тијелу не постоје подјеле, али да постоји "производња подјела" у покушају да се српски корпус разбије.

Он је, говорећи од ХДЗ-овом министру културе Златку Хасанбеговићу рекао да је он пројекат ХДЗ-а и његовог врха, који је постао "главни идеолог и гласноговорник" те странке.

Он каже и да се у Бриселу, као и на другим мјестима, када је ријеч о политици, посебно српској, не може наићи на разумјевање из првог пута.

- Осим тога, Европа има и своје велике проблеме. Треба само бити истрајан и пронаћи адекватан начин комуникације - указује Пуповац.

Он сматра охрабрујућим грађански отпор који је, како каже, све јачи у Хрватској и на којем слаби тај талас десног екстремизма и историјског ревизионизма.

- Пресудно је да томе допринесе и ХДЗ, али и представници католичке цркве - истакао је предсједник Српског народног вијећа.

Према његовим ријечима, све је већи број интелектуалаца који се одупиру десном екстремизму и историјском ревизионизму, отвореном клерикалном и националном тоталитаризму. Пуповац закључује да су ванредни парламентарни избори све изгледнији излаз из политичког хаоса и нестабилности у које је Хрватска ушла у посљедњих неколико месеци.