latinica  ћирилица
08/06/2016 |  19:59 | Аутор: СРНА

"Јавност треба да зна истину о Јасеновцу"

Иако је тема логора у Јасеновцу доста истражена, још има нових сазнања и истина до којих се долази и о којима јавност треба да зна, поручио је аутор књиге сценарија за филм о Јасеновцу "Јасеновац - творница ужаса" Радован Пиљак.
Јасеновац - Фото: РТРС
ЈасеновацФото: РТРС

Пиљак је прије почетка промоције ове књиге у Бањалуци рекао да се лично увјерио да је јавност врло мало обавијештена о злочинима у Јасеновцу.

- Иако се годинама бавим истраживањем ове теме, и даље наилазим на нове податке - рекао је Пиљак новинарима.

Он је истакао да му је то био главни мотив за писање књиге сценарија, у којој је покушао сублимирати оно најрепрезентативније, како би млађим генерацијама остала истина, која не смије да се заборави.

Пиљак каже да се за ову тему одлучио, јер је то по монструозности најгори логор, а уједно и по броју жртава највећи у Европи.

- У Јасеновцу су се десили такви злочини да људски ум не може ни да замисли. Људи су били жртве, јер су имали друго име, друго мишљење и јер су вјеровали у другог бога. По идеологији Независне Државе Хрватске /НДХ/, то је био разлог зашто један народ треба да нестане - рекао је Пиљак.

Он је додао да му је сада циљ да представи књигу публици широм Републике Српске, након чега ће сумирати утиске са промоција, с циљем снимања филма о Јасеновцу.

Пиљак је аутор и књиге поема о Градини и Јасеновцу "Град Бијелих Анђела".