latinica  ћирилица
10/06/2016 |  17:18 | Аутор: СРНА

Наставак суђења за затварање српских цивила у Ступарима

Свједочећи у своју корист, оптужени за незаконито затварање српских цивила Ступарима, у општини Кладањ, Рамиз Халиловић је рекао да није никога ударао те да је сву одговорност за заточене цивиле имала Територијална одбрана.
Суд и Тужилаштво БиХ - Фото: РТРС
Суд и Тужилаштво БиХФото: РТРС

Халиловић је, преноси Бирн, рекао да је 1. јуна 1992. године постао командир Војне полиције Ступари, која је била смјештена на истом мјесту гдје и команда Штаба Територијалне одбране на чијем је челу био Зијад Хамзић.

На питање браниоца Васвије Видовић, Халиловић је одговорио да он, као командир Војне полиције у то вријеме, није доносио никакве одлуке у вези са цивилним становништвом и животима људи у Ступарима.

За заробљавање становника српске националности у Ступарима, Хамзић је, како тврди, сазнао тек када су “људи били смјештени".

"Српско становништво је заточено некада у првој седмици јуна 1992. године. Ја сам тада по наређењу Зијада Хамзића `тамићем` морао превести неке ствари у Вишеград, тако да тада нисам ни био у Ступарима", рекао је оптужени.

Он је додао да је тек по повратку из Вишеграда, након два или три дана, сазнао за доведене људе српске националности.

"Све те активности је радио Територијалне одбране, који је мене иначе сматрао негативцем, тако да ја нисам знао за њихове активности", нагласио је Хамзић те додао да су му припадници Територијалне одбране Ступари често замјерали што је покушавао заштитити српско становништво.

Оптужени се присјетио средине љета 1992. године, када је Зијад Хамзић наредио да Војна полиција и припадници Територијалне одбране иду у село Лупоглаво "јер се тамо нешто дешава".

Халиловић је рекао да су четворица војних полицајаца отишла са Зијадом Хамзићем, те да су након извјесног времена звали и њега да дође, јер су настали проблеми између припадника Теритиријалне одбране и српског становништва.

"Када сам стигао, видио сам Зијада Хамзића и Сафета Халиловића како стоји поред њега. Хамзић је у рукама имао неки списак, а испред њих се окупило српско становништво", изјавио је Халиловић те додао да су он и остали војни полицајци покушавали одржавати мир у Лупоглаву.

Халиловић је испричао да су Хамзић и остали припадници Територијалне одбране ускоро одвезли групу Срба.

На питање Видовићеве да ли зна јесу ли Радован и Лука Ђокић били међу становницима у Лупоглаву, свједок је појаснио да их он није видио, нагласивши да су нетачне тврдње да је он некога од њих двојице ударао.

Рамизу Халиловићу се за злочине почињене на подручју Кладња суди са Сафетом Мујчиновићем, Османом Гогићем, Селманом Бусновом, Нусретом Мухићем, Зијадом Хамзићем и Неџадом Хоџићем, некадашњим припадницима цивилне и војне полиције те Територијалне одбране.

Они су оптужени за незаконито затварање српских цивила у Ступарима, као и за премлаћивање и нечовјечно поступање.

Халиловић је рекао да је био командир Војне полиције до аугуста 1992. године, када је отишао на боловање због аутомобилске несреће.

Након неког времена се, како је рекао, вратио у Ступаре гдје су га поставили на функцију командира цивилне полиције која је обезбјеђивала заточене људе.

"Нисам имао никакву надлежност да их распустимо", навео је оптужени.

Унакрсно испитивање оптуженог Рамиза Халиловића заказано је за наредно рочиште, чији ће термин накнадно бити одређен.