latinica  ћирилица
13/06/2016 |  16:09 ⇒ 17:25 | Аутор: РТС

Вучић са ММФ-ом: Преломни тренутак за опоравак економије

Мандатар за састав нове Владе Србије Александар Вучић састао се са делегацијом ММФ-a поводом четврте и пете ревизије аранжмана из предострожности, који је Влада Србије потписала са том међународном финансијском институцијом.
Вучић са ММФ-ом - Фото: ТАНЈУГ
Вучић са ММФ-омФото: ТАНЈУГ

Вучић је истакао да је ово преломни тренутак за опоравак домаће економије и захвалио ММФ-у и Свjетској банци на великој помоћи и жељи да Србија буде макроекономски уређена земља на путу развоја и просперитета.

Нагласио је да су добри резултати дijелом условљени и великом жртвом, али и да они неће опстати уколико Влада не буде потпуно посвећена даљем спровођењу Програма, наводи се у саопштењу Канцеларије за сарадњу с медијима Владе Србије.

Шеф делегације ММФ-а Џејмс Руф изјавио је да се аранжман успјешно спроводи и да Србија постиже изузетне резултате у односу на постављене циљеве, посебно нагласивши јачање инвестиција у приватном сектору којима су допринијели позитивни трендови и опоравак на фискалној страни Програма.

Тема састанка биле су започете структурне реформе о којима ће се разговорати током боравка делегације ММФ-а у Београду, а најважније су рационализација запослених у јавном сектору, реструктурирање великих државних предузећа као што су ЕПС, "Србијагас" и "Железнице" и завршетак процеса приватизације највећих предузећа у власништву државе међу којима су и РТБ "Бор", "Ресавица", "Петрохемија", итд.

"И поред тешких разговора о предузећима у државном власништву, првенствено ЕПС-у, 'Србијагасу' и 'Железницама', као и проблему приватизације, наша жеља је да Србија успјешно настави путем којим већ иде, са идејом да резултат буде добар за све учеснике", истакао је Руф.

Указао је на важност инфраструктурних пројеката и доношења Закона о финансирању локалне самоуправе, нарочито са аспекта припреме буџета за наредну годину, али и на реформу здравства и школства и Пореске управе на територији читаве Србије.

"Пред Србијом су велики резутати, али и високи циљеви", истакао је премијер Вучић и додао да је поносан на резултате у фискалном дефициту као и на одличне приходе од наплате ПДВ-а, али и поручио да је за опоравак економије, неопходно сузбијање сиве економије, кроз адекватну мотивацију грађана да траже фискалне рачуне и да лично, својим примјером, помогну држави у наплати пореза.

Држава је, како је нагласио, са сваким ненаплаћеним порезом, сиромашнија.

Вучић је, у име Владе Србије, захвалио свим члановима делегације ММФ-а на савјетима и супервизији и рекао да очекује интензивне и продуктивне разговоре током трајања посјете делегације ММФ-а Београду.