latinica  ћирилица
14/06/2016 |  10:52 | Аутор: СРНА

У четвртак обиљежавање 21 године од одбране Сарајевско-романијске регије

Предсједник Одбора Владе Српске за његовање традиције ослободилачких ратова Миленко Савановић најавио је да ће у четвртак, 16. јуна, на Сокоцу и Равној Романији бити обиљежена 21 година од одбране Сарајевско-романијске регије.
Миленко Савановић - Фото: РТРС
Миленко СавановићФото: РТРС

Савановић, који је и министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске, навео је на конференцији за новинаре да је то подручје било најтеже ратно подручје које је захтијевало опсежан ангажман бораца Војске Републике Српске са великим бројем јединица, које су водиле борбе у врло тешким условима.

Он је додао да је 10 бригада Сарајевско-романијског корпуса било стално у додиру са непријатељским снагама, а осам бригада било у окружењу или полуокружењу.

Према његовим ријечима, у првој половини јуна 1995. године снаге такозване Армије БиХ кренуле су у пробој линија које је држала Војска Републике Српске и, након почетних помјерања, снаге Сарајевско-романијског корпуса, једним дијелом уз садејство Херцеговачког корпуса, повратиле су те линије и нанијеле велики пораз такозваној Армији БиХ.

Савановић је подсјетио и на то да је народ са великог дијела Сарајевско-романијске регије, након потписивања Дејтонског мировног споразума, напустио своје домове и крајеве који су у рату одбрањени, јер су потпали под власт Федерације БиХ.

Он је додао да је током рата из састава Сарајевско-романијског корпуса погинуло 4.000, а рањено 10.000 бораца.

Према програму обиљежавања 21 године од одбране Сарајевско-романијске регије, на Војничком гробљу на Сокоцу ће у 9.00 часова бити служен помен и положени вијенци, а у 9.15 часова предвиђено је обраћање званичника.

У манастиру Светог великомученика Георгија на Равној Романији у 10.30 часова биће служен парастос погинулим борцима Сарајевско-романијске регије.