latinica  ћирилица
16/06/2016 |  10:29 ⇒ 12:51 | Аутор: РТРС

Школа "Георги Стојков Раковски" симбол пријатељства Бањалуке и Бугарске (ВИДЕО)

Министри иностраних послова БиХ и Бугарске посјетили су Основну школу „Георги Стојков Раковски“ у Бањалуци.
Игор Црнадак у посјети ОШ "Георгиј Стојков Раковски" у Бања Луци - Фото: СРНА
Игор Црнадак у посјети ОШ "Георгиј Стојков Раковски" у Бања ЛуциФото: СРНА

Основна школа „Георги Стојков Раковски“, познатија као Бугарска , симбол је пријатељства између Бугарске и БиХ, с обзиром на то да је ова школа изграђена средствима бугарског народа 1972, као поклон становништву Бањалуке настрадалом у катастрофалном земљотресу у октобру 1969. године. Добра сарадња и до данас је настављена.

- Наши билетерални односи су прекрасни и Бугарска ће дати сву подршку да би европска интеграција БиХ ишла што брже, рекао је Даниел Митов, министар иностраних послова Бугарске.

Да су билетерални односи између БиХ и Бугарске добри потврђује и министар иностраних послова Игор Црнадак.

- Покушавамо из дана у дан да их исправимо, да буде више економске сарадње, да та сарадња буде што више у корист и народа Бугарске и народа БиХ, истакао је Црнадак.

У циљу подизања енергетске ефикасности, Влада Бугарске овој школи донирала је и 40.000 марака за измјену вањске столарије.

Основна школа из Бањалуке годинама сарађује и са истоименом школом из Софије. Тако су ученици из Бугарске ове године били у посјети највећем граду Српске, док ће пријатеље у Софији ученици из Бањалуке посјетити у септембру, ове године.