latinica  ћирилица
17/06/2016 |  09:55 | Аутор: СРНА

Кијев огорчен због говора Бан Ки Муна у Санкт Петербургу

Влада у Кијеву је огорчена због говора генералног секретара УН Бан Ки Муна о кључној улози Русије у окончању сукоба због чега више не вјерује у његов морални ауторитет, изјавио је данас неименовани изасланик Украјине у УН.
Кијев - Фото: архив
КијевФото: архив

У припремљеном говору генералног секретара УН за Међународни економски форум у Санкт Петербургу наводи се да Русија "има кључну улогу у рјешавању других глобалних питања, од окончања сукоба у Украјини и Сирији, до заштите људских права и контроле ширења оружја за масовно уништење".

Нова верзија саопштења је, међутим, била мало другачија, односно у њој није поменута Украјина, али је речено да Москва "има веома важну улогу, гдје се озбиљно рачуна на руководство Руске Федерације".

Украјински амбасадор Владимир Јељченко рекао је новинарима да је побјеснио због Бановог саопштења које је схватио као похвалу Москви, а коју Влада из Кијева и западне силе оптужују да подржава профедералне побуњенике у источној Украјини.

"Потпуно сам огорчен због такве изјаве", изјавио је Јељченко, додавши да је Бан "похвалио улогу Руске Федерације у рјешавању конфликта у Украјини", када Русија, наводно, представља главног играча у агресији на Украјину.

Јељченко је најавио да ће упутити протестну ноту.