latinica  ћирилица
20/06/2016 |  09:30 ⇒ 13:21 | Аутор: РТРС

Прикупљање фотографија природних и културних добара Српске

У Републици Српској ће овог љета, у организацији Заједнице Викимедије Републике Српске, по други пут бити организовано велико фото-такмичење под називом „Трагом душе“, тематски одређено и посвећено природним и културним добрима Републике Српске.
Викемедија заједница Српске - Фото: РТРС
Викемедија заједница СрпскеФото: РТРС

Током јула и августа учесници ће имати прилику да пошаљу своје фотографије и надмећу се за вриједне награде. Жири састављен од стручњака из релевантних области изабраће 20 најбољих ауторских фотографија у двије категорије (природна добра и непокретна културна добра) које ће бити представљене јавности на специјалној изложби.

Циљ конкурса је подстицање учесника да својим фотографијама допринесу популаризацији културних и природних добара Републике Српске. Такође, такмичење ће унаприједити доступност ризнице културног и историјског насљеђа земље на Интернету. Фотографије ће бити објављене под условима слободне Creative Commons лиценце, чиме ће се фотографије добара Републикe Српске придружити концепту отвореног и слободног знања и образовања.

Такмичење „Трагом душе“ је први пут у Републици Српској организовано прошле године. Том приликом је прикупљено 2.000 фотографија. Фотографије преко 140 природних и културно-историјских добара Републике Српске су употпуниле чланке на Википедији на српском, као и на енглеском језику, и омогућиле широј јавности да подробније упознају Републику Српску кроз презентацију њеног насљеђа на Интернету. 

О самом успеху оваквих такмичења говоре резултати пројеката „Вики воли споменике“ и „Вики воли Земљу“, у оквиру којих је прикупљено преко два милиона фотографија природних и културних добара и постављенa три Гинисова рекорда. 

Додатне информације можете добити на тел:+387 (0)65/089-774, на сајту: td.wikimedia.rs.ba или е-пошта: td@wikimedia.rs.ba.