latinica  ћирилица
20/06/2016 |  19:48 | Аутор: sputniknews.com

Савченкова у ПССЕ говорила руски и цитирала Путина

Надежда Савченко коју је помиловао руски предсједник током засједања комисије Парламентарне скупштине Савјета Европе прешла је са украјинског језика на руски и изјавила спремност да говори, како са Русијом, тако и са представницима Донбаса.
Надежда Савченко - Фото: ТАНЈУГ
Надежда СавченкоФото: ТАНЈУГ

Одговарајући на питања европских парламентараца, Савченкова је навела да говори на језику оне државе и оног народа који ју је двије године исмијвао, и назвала је себе "борцем".

- Спремна сам да се борим заједно са вама за слободу сваког појединца. Спремна сам да будем стручњак и да радим, ако сте спремни да дјелујете - изјавила је Савченкова, и додала, да ће радити "за мир и ради мира".

- Спремна сам да говорим и са руском страном и са устаницима, зато што знам шта је живот човејка - рекла је она.

Изјавила је да се Мински споразуми у вези са размјеном заробљеника не испуњавају.

У свом говору она је цитирала предсједника Русије. "Никада нећу улазити у сукоб, никада нећу промијенити став да добро треба да буде са песницама, како каже предсједник Русије, а зло треба да буде кажњено", изјавила је Савченкова.

Парламентарна скупштина Савјета Европе је од само почетка процеса над Савченковом захтијевала њено ослобођење. Практично је цијела претходна априлска сједница Скупштине била посвећена њој. Савченкова први пут учествује у раду Скупштине као дио украјинске делегације.