latinica  ћирилица
27/06/2016 |  13:37 | Аутор: Б92

Нема договора о отварању поглавља: Хрвати и Британци блокирају Србију

Чланице ЕУ нису постигле договор о отварању поглавља 23 за Србију, као што је најављено, то су “кочиле“ Хрватска и Велика Британија.
Србија и ЕУ - Фото: РТРС
Србија и ЕУФото: РТРС

Те двије земље нису дале сагласност да се отварање поглавља 23 у преговорима о чланству Србије у Европској унији догоди 30. јуна, како је наведено, Хрватска то није учинила “из суштинских разлога“, а Велика Британија “техничких“, због ситуације са Брегзитом.

То су рекли званичници у Савјету министара ЕУ у Бриселу по завршетку састанка Радне групе за сусједство, проширење и Западни Балкан који су подвукли да је засад једино поуздано да ће 30. јуна бити одржана Међувладина конференција ЕУ-Турска на којој ће бити отворена нова поглавља у преговорима с Анкаром.

"Одређене, мада неизвјесне могућности још постоје да се и са Србијом отворе нова поглавља", објаснили су упућени функционери у Савјету министара ЕУ, рекавши да Хрватска међутим није одустала од свог противљења регионалној надлежности српског суда за ратне злочине и захтјевима за већа права хрватске мањине у Србији.

Ипак, како је речено, донекле је у расправи постигнут напредак, тако да би можда нешто више могло да се постигне до 30. јуна кад се поново састају ЦОЕЛА и Комитет сталних представника амбасадора земаља ЕУ који могу донијети одлуку о томе.

Званичници у Бриселу су навели да је међувладина конференција с Анкаром утаначена много раније и део је свеукупног споразума ЕУ-Турска о рјешавању мигрантске кризе.

Ако изостане нужна једногласност о отварању поглавља 23. и 24. у преговорима са Србијом, то би она било помјерено за јули или септембар ове године.