latinica  ћирилица
28/06/2016 |  17:00 ⇒ 17:02 | Аутор: Vijesti

Ево зашто би чешће требало јести рибизле

Црвена рибизла припада породици каменика и близак је сродник огрозда. То је популарна киселкаста црвена бобица у нашим крајевима, која се најчешће користи за прављење пекмеза или сокова, а добродошла је и као салата у многим кухињама Европе.
Црвена рибизла (фото: www.herbalia.org) -
Црвена рибизла (фото: www.herbalia.org)

У историји је забиљежено да су још у 11. вијеку црвену рибизлу користили као драгоцјени украс самостанских дворишта и градских вртова и као цијењену намирницу од које су се припремала јела и природни лијекови.

И данас је позната по својим прехрамбеним и љековитим својствима која никако немојте занемарити ако имате прилику да уживате у овом укусном сезонском воћу.

Састав и љековитост рибизле

Црвена рибизла садржи протиде, јабучну, цитричну и тартаричну киселину и гама-линоленску киселину. Богата је калцијумом и фосфором. Обилује витаминима Б групе (Б1, Б2, Б3 и Б6), Ц, А и К. Црвена рибизла је одличан извор антиоксиданса и минерала који побољшавају квалитет коже и косе.

Помаже у детоксикацији тијела као и елиминацији слободних радикала и тако повећава отпорност организма на болести.

Садржи витамин Ц, као и гвожђе које помаже његово боље искоришћавање па је изврстан избор за све који се боре с анемијом. Витамин Ц има и антихистаминска својства која смањују дјеловање алергена, штити од бактерија и вируса ие олакшава тегобе астме.

Штити крвне судове и кости

Рибизла садржи калијум који је важан за здравље срца и квалитетан рад цијелог организма. Дјелује превентивно на хипертензију, снижава крвни притисак и помаже у смањену ризика од можданог удара. Има знатну количину витамина К, који помаже код здравог грушања крви. Овај витамин задужен је и за одржавање здравих костију јер регулише уградњу калцијума у кости те је стога препоручљив код остеопорозе.

Диуретик и тоник за пробаву

Било да се једу свјеже бобице или у облику сока и желеа, рибизла има одлично лаксативно дјеловање. Ако је једете само пар дана заредом, осетићете како проблем затвора нестаје. С обзиром на садржај влакана, редовна конзумација подстиче рад цријева и желуца и на природан начин убрзава пробаву. Благо дјеловање чини рибизле погодним и за особе које болују од синдрома иритабилног цријева. Користи се као тоник за апетит и ако се поједе прије оброка, помаже бољој пробави. Црвена рибизла познати је диуретик јер подстиче елиминацију мокраћне киселине, што је корисно за оболеле од гихта или реуматских болести.

Који су дијелови рибизле корисни за здравље?

Сјеменке унутар плодова рибизле садрже гама-линоленску киселину која повољно дјелује на снижавање повишеног крвног притиска, болова и упала, ублажава алергијске реакције и проблеме с кожом. Сјеменке је добро користити за ублажавање ПМС-а, алергија, напетости и стреса, као и псоријазе и екцема.

Искоришћене у облику гела, показују и снажно противупално дјеловање, нарочито код тегоба реуматоидног артритиса и остеоартритиса. Лишће рибизле се користи у облику чаја за лијечење тегоба јетре. Корјен је дјелотворан код проблема с мокраћним путевима и изврсно је средство за избацивање вишка бјеланчевина из урина.

Изгњечене бобице у спољашњој примјени користе се за облоге код повреда, посјекотина и опекотина.

Здравствене добробити црвене рибизле:

- снажнији имунитет

- мањи ризик од рака цријева

- превенција срчаних болести

- нижи крвни притисак

- здравије кости

- квалитетнија пробава

- чиста кожа