latinica  ћирилица
02/07/2016 |  08:06 ⇒ 14:34 | Аутор: СРНА

Дан Новоградске бригаде ВРС

Предсједник Предсједништва Борачке организације Републике Српске Душко Милетић рекао је да је у стварању Српске немјерљив допринос бораца Новоградске бригаде, заједно са осталим борцима Војске Републике Српске и МУП-а.
Нови Град - Фото: РТРС
Нови ГрадФото: РТРС

"Захваљујем вам поштовни саборци што обиљежавате Дан бригаде и његујете традицију 1. Новоградске бригаде и Војске Републике Српске јер је то доказ да Борачка организација, њени општински и мјесни одбори, не заборављају своје саборце и сјећају се оних који су дали животе за Републику Српску", рекао је Милетић у Блатни код Новог Града, гдје је данас обиљежено 24 године од формирања Новоградске бригаде.

Он је навео да БОРС дјелује у свих 64 општине и града Српске, организован је у три општине на простору Федерације БиХ и има више од 1.000 мјесних борачких организација, истичући да је чланска књижица Борачке организације часнија од свих партијских.

Милетић каже да на ове податке подсјећа јер Борачка организација није задовољна друштвеним статусом.

"Недопустиво је да Борачка организација буде у истом рангу са удружењима чији чланови нису учествовали у рату и због тога је БОРС, на скупштини одржаној 22. јуна у Источном Сарајеву, заузео јасан став о питању статуса и затражио од институција Републике Српске да у наредних 60 дана почну измјене Закона о удружењима и фондацијама како би Борачка организација стекла посебан статус", рекао је он.

Милетић је подсјетио да је на овој скупштини донесена одлука о оснивању института Сабора српских бораца на општинском, градском и републичком нивоу.

"Наш однос према породицама погинулих бораца, ратним војним инвалидима и борцима није само однос према прошлости већ и према будућности", нагласио је Милетић.

Представник Министарства за борачко-инвалидску заштите Републике Српске Радомир Граонић каже да Српска има трајну обавезу да брине о борачким категоријама, првенствено о породицама погинулих бораца.

"Република Српска је трајна категорија и једини сигуран бедем опстанка српског народа западно од Дрине и зато је обавеза свих нас да је бранимо, градимо и развијамо", рекао је Граонић.

Начелник општине Нови Град Сњежана Рајилић навела је да општинска Борачка организација има значајно мјесто и редовна средства из буџета.

"Са јучерашњим даном завршен је програм стамбеног збрињавања у оквиру којег су додијељена 52 стана породицама погинулих бораца и ратних војних инвалида", рекла је Рајилићева.

Она је додала да је у Новом Граду изграђено централно спомен-обиљежје погинулим борцима Војске Републике Српске, као и обиљежје цивилним жртвама рата, те да се спомен-соба налази у центру града.

Предсједник Борачке организације Нови Град Маринко Гачић рекао је да је новоградска бригада формирана 29. јуна 1992. године у Блатни од јединица Територијалне одбране са задатком да одбрани становништво ове општине и западне границе Републике Српске.

"Припадници бригаде, која се борила на ратиштима широм Српске, обавили су свој задатак војнички часно и поштено без иједне мрље", каже Гачић.

Обиљежавање Дана бригаде и 24 године од формирања ове јединице почело је јутрос служењем парастоса у Храму Свете Тројице у Блатни, а затим су код Спомен-плоче у Коп центру вијенце положили представници БОРС-а, Министарства рада и борачко-инвалидске заштите, Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ, општинске организације породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила, те општине Нови Град.

Кроз редове Новоградске бригаде у одбрамбено-отаџбинском рату прошла су 8.263 борца, њих 963 су рањена. Од 356 бораца са подручја општине Нови Град који су животе дали за Републику Српску, њих 248 је погинуло у редовима ове бригаде.