latinica  ћирилица
05/07/2016 |  18:05 | Аутор: Б92

Ова биљка је право благо за женске проблеме

Заиста невјероватна биљка! Многи људи нису ни чули за ову здраву биљку.
Вирак (Фото: Thinkstock) -
Вирак (Фото: Thinkstock)

Вирак (лат. Alchemilla vulgaris) садржи флавоноиде, органске киселине, танине, фитостерине, салицилну киселину, етерично уље и право богатство витамина Ц. Са свим овим састојцима, ова биљка је право благо за женске проблеме.

Захваљујући мноштву танина има горак укус, али и моћно антиупално и антибактеријско дејство. Највећу славу вирак је стекао као средство против женских болести, јер је једна од најдјелотворнијих биљака за ову врсту тегоба.

Чак је и познати швајцарски травар Јохан Кинч тврдио да се 30 одсто гинеколошких операција може избјећи употребом чаја од вирка.

Помаже код неплодности

Један од тежих проблема који муче жене је немогућност да затрудне. Вирак је најбољи биљни избор за лијечење неплодности. Дјелује као одличан регулатор хормона, подстиче раст прогестерона и доводи до уредније менструације, што је врло битно код покушаја зачећа. Такође, ефикасно скида килограме и помаже код полицистичних јајника.

Вирак може да помогне и код слабе материце и да заштити трудницу од спонтаног побачаја јачањем материце. Препоручује се и код повреда након порођаја, за опоравак од тешког порођаја и код опуштеног стомака.

Помаже код ПМС-а и менопаузе

Поред поменутих дејстава на женско здравље, вирак дјелује и против миома, циста и ендометриозе, олакшава менструалне тегобе, регулише менструални циклус и ублажава симптоме менопаузе.

Користи се и код болних и обилних менструација, јер садржи танине који нормализују крварење. Када се вирак комбинује с биљком хоћу-нећу, добија се лијек против свих женских болести.

Уништава бактерије и вирусе

Најновија научна истраживања показују да вирак спречава раст многих врста бактерија укључујући стафилококу – бактерију која је постала отпорна на многе антибиотике. Сматра се да вирак има и антивирусна својства.

С обзром на то да снажно обнавља и тонира материцу, као и да помаже код зарастања рана, закључује се да је изванредно средство против обољења којима је узрок хумани папилома вирус (ХПВ).

Такође помаже и код: крварења, убода инсеката, мучнине и повраћања, екцема и дерматитиса, упале грла, благих дијареја, посебно код мале дјеце, гихта и реуме, хемороида, чира на желуцу.