X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Твоје лице звучи познато
05/07/2016 |  18:16 ⇒ 18:19 | Извор: Вечерње новости

Медитеранска храна регулише холестерол

Познато је дејство маслина, плавог патлиџана, тиквица на здравље, али по љековитом утицају посебно се издваја артичока...
Артичока (Фото: Shutterstock) -
Артичока (Фото: Shutterstock)

Јеловник на бази медитеранских намирница је доказано благотворан за срце и крвне судове. Познато је дејство маслина, плавог патлиџана, тиквица на здравље, али по љековитом утицају посебно се издваја артичока.

Ова дијетална намирница снижава лош холестерол и подиже ниво доброг, поспјешује лучење жучи, због чега јетра боље прерађује. За разлику од лијекова статина, који се углавном прописују, артичока не смањује синтезу холестерола већ повећава његову разградњу.

Лош проток жучи се често занемарује, а има посљедице у виду надимања, затвора, тегоба са варењем и повишеног холестерола, због чега би требало избјегавати црвено месо, јаја, масти животињског поријекла и рафинисана биљна уља.

Љекари су доказали да ако се артичока редовно једе неколико мјесеци или узима у виду напитка мјесец дана три пута дневно, а потом 1-2 пута дневно као минимална доза, значајно смањује ниво лошег холестерола и подиже ниво доброг.