latinica  ћирилица
11/07/2016 |  10:00 | Аутор: СРНА

Украјинске снаге испалиле преко стотину граната на Доњецк

Украјинске снаге испалиле су 104 гранате на Доњецк, Горловку, Јасинувату и насеља у јужном дијелу самопроглашене Доњецке Народне Републике током посљедњих 24 часа, саопштиле су данас безбједносне агенције ове републике.

"Од 19.30 часова у недјељу до 3.00 часа јутрос, украјинске снаге су гранатирале насеље Трудовскије на западу Доњецка, насеље Спартак, територију аеродрома, насеља Зајцево, Озерјановка, Широкаја и Железнаја Балка, Гагаринов рудник у близини Горловке, насеља Коминтерново, Саханка и Лењинскоје у округу Новоазовски", саопштиле су безбједносне агенције ДНР, преноси ТАСС.

У саопштењу се додаје да су украјинске снаге отвориле ватру из насеља Марјинка, Широкино, Воданој, Авдејевка, Опитној, Артемово, Талаковка, Вернеторетској, Каменка и Зованка.

Још се утврђују подаци о људским жртвама и материјалној штети.

Учесници контакт групе за источну Украјину сложили су се да надгледају примирје, почевши од 30. априла.

Самопроглашене републике Доњецк и Луганск, као и снаге из Кијева и даље се међусобно оптужују за кршење режима прекида ватре у Донбасу.

Прекид ватре предвиђен је споразумом из Минска потписаним 12. фебруара 2015. године, након преговора у такозваном "нормандијском формату", који се одржао у бјелоруској пријестоници, а који су чинили руски предсједник Владимир Путин, француски предсједник Франсоа Оланд, њемачки канцелар Ангела Меркел и украјински предсједник Петар Порошенко.

Овај споразум такође предвиђа повлачење наоружања, размјену затвореника, локалне изборе у Донбасу, уставну реформу у Украјини и формирање радних подгрупа са безбједносном, политичком, економском и хуманитарном компонентом.