latinica  ћирилица
12/07/2016 |  16:57 | Аутор: СРНА

Британски парламент о петицији за други референдум 5. септембра

Британски парламент разматраће 5. септембра петицију коју је потписало више од четири милиона људи у којој се тражи други референдум о чланству у ЕУ, али неће донијети одлуку о поновном гласању.
Брегзит - скидање заставе  (Фото:seligreporters.com) -
Брегзит - скидање заставе (Фото:seligreporters.com)

Од када је Британија изгласала на референдуму 23. јуна да напусти блок, многи људи, укључујући неке посланике, позвали су на одржавање другог референдума.

Тереза Меј, која сутра преузима дужност премијера од Дејвида Камерона, одбацила је друго гласање, рекавши да "Брексит" значи "Брексит".

Парламентарни одбор за петиције саопштио је да је одлучио да ово питање уврсти у расправу због великог броја потписа. Одбор истиче да не подржава позив за одржавање још једног референдума.

У петицији, која је постављена на интернет прије референдума 23. јуна, позива се на други референдум ако је подршка било којој страни мања од 60 одсто, а одзив испод 75 одсто.

"Дебата ће омогућити члановима парламента да изнесу различите ставове у име својих изборних јединица и гласача. На крају дебате, владин министар одговараће на питање", наводи се у саопштењу Одбора.

У саопштењу се додаје да дебата нема моћ да измијени закон и неће се завршити тако да Доњи дом одлучује да ли ће бити или неће бити другог референдума.

Парламент је обавезан да размотри све петиције које имају више од 100.000 потписа.