latinica  ћирилица
21/07/2016 |  11:48 ⇒ 12:41 | Аутор: СРНА

Вода из језера Дренова није радиоактивна

Институт за јавно здравство у Бањалуци, након мјерења радиоактивности на локацијама језера Дренова и Милошевића главици, утврдио је да бомбе које је НАТО 1995. године бацио на овај простор, нису изазвале вјештачку радиоактивност.
Састанак у Прњавору - Фото: СРНА
Састанак у ПрњаворуФото: СРНА

"Институт нема податке за раније спроведена мјерења на овом подручју, али посједује просјечна мјерења на нивоу Српске, на основу којих се може тврдити да нема вјештачке радиоактивности", рекла је технички руководилац лабораторије за радиохемију Института Јелена Маринковић у Прњавору.

Помоћник директора за деминирање Републичке управе Цивилне заштите Драган Кос каже да је, након извршених испитивања и роњења, на основу пронађених остатака гелера утврђено да су ракете у води експлодирале.

"Опасности од постојања ракета `томахавк` нема", нагласио је Кос.

Замјеник начелника општине Прњавор Божидар Ивановић каже да је утврђено да је јонизирајуће зрачење мање од просјека и да становништво не треба да брине.

Предсједник Савјета мјесне заједнице Вијачани Дејан Суботић, у име мјештана овог подручја, изразио је задовољство утврђеним резултатима анализе и рекао да је данас коначно ријешена двије деценије дуга мистерија у вези са постојањем бомбе са осиромашеним уранијумом у језеру Дренова.

Данашњем састанку присуствовали су представници Републичке управе Цивилне заштите Републике Српске, Завода за јавно здравство Српске, Савјета мјесне заједнице Доњи Вијачани и општине Прњавор.

Током НАТО бомбардовања Републике Српске у првој половини септембра 1995. године, неколико навођених ракета са осиромашеним уранијумом пало је у напосредној близини језера Дренова, а најмање једна у језеро.

Због састава пројектила који су штетни по људско здравље и због чињенице да се водом из овог акумулационог језера снабђева општина Прњавор, постојала је бојазан да је дошло до загађења језера.