latinica  ћирилица
25/07/2016 |  20:31 | Аутор: ТАНЈУГ

Козарев: Да Приштина убаци Србију у свој устав

Замјеник директора Канцеларије за Косово и Метохију Душан Козарев данас је, поводом изјаве министарке за дијалог самопроглашеног Косова Едите Тахири да Србија треба да избаци Косово и Метохију из Устава како би постала чланица ЕУ, политичким представницима Албанаца у Приштини поручио да би и за регион и за ЕУ најбоље било да Приштина унесе Србију у свој устав.

"Једини начин да самопроглашено Косово престане да постоји као протекторат јесте да унесе Србију у покрајински устав", изјавио је Козарев.

Козарев је, осврћући се на оцјену Тахири да Србија и самопроглашено Косово треба да се узајамно признају, рекао да Србија већ признаје Косово и Метохију као своју јужну покрајину и да јој је тај статус штавише гарантован Резолуцијом 1244 Савјета безбједности УН.

"Самопроглашено Косово нема никакве предиспозиције да постане међународно призната независна држава и што дуже политичари у Приштини буду живјели у самообмани, економска и социјална ситуација на тој територији ће бити све гора. Са друге стране, Србија има једну од најбрже растућих економија у Европи и спремна је да буде мотор и економског и демократског развоја друштва на Косову и Метохији", рекао је Козарев.

Тахири је за Радио Слободна Европа изјавила да Србија не може да постане чланица ЕУ, а да не призна независност Косова.

Она сматра да “што се више Косово и Србија приближавају једна другој, то ће пре да се деси и реципрочно признање“.