latinica  ћирилица
25/07/2016 |  22:00 | Аутор: ТАНЈУГ

Ципрас: Потребна измјена устава, Грцима директна демократија

Грчки премијер Алексис Ципрас изјавио је данас да би устав требало да се измијени да би се Грцима дала "директна демократија", што се тиче избора предсједника и одржавања референдума о законима.
Алексис Ципрас - Фото: АП
Алексис ЦипрасФото: АП

"Вријеме је да се по страни остави страх од народног суда...чак и ако људи нису непогрјешиви", рекао је Ципрас у телевизијском обраћању.

Народ би требало да изабере предсједника, ког тренутно бира парламент, уколико то не успију посланици, као што је био случај прошле године, а требало би да имају право и да на референдуму одбаце законе, сем оних који се односе на фискалну политику, као и да предлажу правне иницијативе, казао је Ципрас.

Ципрас је поручио да би Грчка требало да буде "вјерски неутрална", иако је земља већински православна, пренијела је агенција АФП.

Представљајући приједлог владе за ревизију устава, Ципрас је истакао да би то требало да се учини прије 2021. године, када се слави 200 година од оснивања модерне грчке државе, пренијела је АНА.

Он је навео да би то требало да буде устав "од народа и за народ".

Грчки устав је у посљедње четири деценије претрпио измјене три пута - посљедњи пут 2008. године.

АФП напомиње да се Ципрас, што се тиче промјене устава, тренутно може ослонити на подршку најмање 153 посланика, али му неће бити лако да придобије укупно 180 да би се измјене и потврдиле.

У грчком парламенту има 300 посланика.