latinica  ћирилица
26/07/2016 |  17:29 ⇒ 27/07/2016 | 10:39 | Аутор: РТРС

Званичним документом Министарства одбране, страдање у Сребреници добило назив геноцид (ВИДЕО)

РТРС посједује Одлуку Министарства одбране у Савјету министара БиХ од 8. јуна о ангажовању припадника Оружаних снага, а поводом обиљежавања годишњице страдања Бошњака у Сребреници. И то није спорно. Оно што је спорно јесте чињеница да су српски представници у овом министарству аминовали ову Одлуку.
Документ, ОС БиХ - Фото: РТРС
Документ, ОС БиХФото: РТРС

Разлог за бригу јесте и то што је Наредбу о ангажовању људства и ресурса потписао српски генерал Драган Вуковић, а по одобрењу Министарства одбране, чији је замјеник Борис Јеринић из СДС-а. 

Игноришући став Републике Српске, али и Савјета безбједности да се у Сребреници није догодио геноцид, поједини српски кадорви у власти у Сарајеву , чини се, олако стављају потпис на документа гдје се помиње ова ријеч.

То најбоље потврђује документ Министарства одбране о ангожавовању њиховог људства и ресурса поводом обиљежавања годишњице страдања Бошњака у Сребреници.

Како је могуће да сагласност на такву одлуку да замјеник министра одбране из Републике Српске Борис Јеринић?
На наше питање да ли је упознат о Одлуци Министарства одбране од 08. 06. 2016. године о ангажовању припадника Оружаних снага БиХ поводом обиљежавања годишњице страдања Бошњака у Сребреници, Јеринић је кратко одговорио: „Не разумијем питање!"

Када смо питање поновили, Јеринић је спустио слушалицу!

Како смо били ускраћени за одговор, од Јеринића очекујемо да грађанима Републике Српске одговори на постављено питање. Такође, ако није знао за Наредбу гдје се налази ријеч „геноцид“, сада када зна, поставља се питање да ли ће реаговати?

Предсједавајућа Заједничке комисије за одбрану и безбједност ПС БиХ Душанка Мајкић пита о чему су српски представници размишљали када су стављали потпис на такав документ.

"Познато је да господин Јеринић, који је из СДС-а, веома често не долази на посао, и како кажу из његовог окружења, да се често документи на потпис носе по кафанама", каже Мајкићева за РТРС.

У Јеринићеву одбрану стао је његово страначки колега Огњен Тадић. Подсјећа нас да се Савјет министара саставља и да, у овом мандату, Министарством одбране руководи ХДЗ-ова Марина Пендеш.

"Пошто ми не одговарамо за рад министара из реда других народа и странака онда је то питање за њих", рекао је Тадић.

Чему онда, питамо Тадића, служе замјеници минстра. Душанка Мајкић подсјећа, да је Министарство одбране једини ресор који има два замјеника, што значи да су, у структури руковођења, заступљена сва три народа.

"Не би Министарство одбране могло потписати ни један документ да претходно на њега нису дали сагласност оба замјеника", додаје Мајкићева. 

Сагласнот дали замјеници, а документ с ријечи „геноцид“, сазнајемо, потписао је први човјек Оперативне команде Оружаних снага БиХ генерал-мајор Драган Вуковић.

Јеринић и Вуковић су своју сагласност и потпис ставили и за ангажовање хеликоптера Оружаних снага БиХ за обезбјеђивање тзв „Марша мира“.

И ту се отвара ново питања- чему онда служи Дирекција за координацију полицијских тијела?