latinica  ћирилица
27/07/2016 |  09:10 ⇒ 14:45 | Аутор: СРНА

Дан устанка обиљежен у Мркоњић Граду и Станарима

Представници СУБНОР-а општине Мркоњић Град данас су, поводом Дана устанка народа БиХ против фашизма, положили вијенце на спомен-обиљежје страдалим партизанима на Касимовцу на Партизанском гробљу.
Мркоњић Град - Фото: СРНА
Мркоњић ГрадФото: СРНА

Предсједник СУБНОР-а ове општине Влајко Јовић рекао је да ова организација сваке године одаје почаст жртвама фашизма.

- Сваке године обиљежавамо 27. јули и сјећамо се недужних жртава. Положићемо данас вијенце и на спомен-обиљежјима жртвама фашистичког терора у мјестима Бараћи, Ивовац и Подгорја - додао је Јовић.

На партизанском гробљу Касимовац сахрањено је 313 жртава фашистичког терора, у Бараћима 298, у Ивовцу 82 и у Подгорји 105.

Станари: Служен парастос погинулим борцима НОР-а

У Станарима је данас, поводом Дана устанка против фашизма, служен парастос погинулим борцима НОР-а и положени су вијенци код спомен-костурнице.

Предсједник Општинске организације Савеза бораца НОР-а Мирко Илић рекао је да се у спомен-костурници налазе посмртни остаци 4О погинулих бораца са овог подручја, а да је више од 150 људи дало своје животе у борби против фашизма.

Предсједник Борачке организације општине Станари Миладинко Ковачевић рекао је да је ријеч о првом послијератном обиљежавању са циљем да се од заборава сачувају жртве.