latinica  ћирилица
28/07/2016 |  19:01 | Аутор: РТРС

Фондови изгубили спор против Републике Српске тежак 60,7 милиона КМ

Окружни привредни суд Бањалука одбио је тужбу седам затворених инвестиционих фондова који су сматрали да су оштећени у поступку приватизације и по том основу тражили да им Република Српска, Инвестиционо – развојна банка (ИРБ) РС и Брчко Дистрикт исплате више од 60,7 милиона марака са затезном каматом, објавио је пословни портал capital.ba.
Новац - Фото: илустрација
НовацФото: илустрација

Републику Српску, односно Владу РС, ИРБ РС, Брчко Дистрикт, ради неоснованог богаћења, тужили су затворени инвестициони фондови са јавном понудом “БЛБ профит“, “БОРС инвест фонд“, “Цептер фонд“, “Кристал инвест“, “Полара Инвест Фонд“, сви из Бањалуке, те “Јахорина Консеко инвест“ из Пала и “Инвест нова фонд“ из Бијељине, наведено је у пресуди.

Укупна вриједност спора била је 60.740.010 марака, а фондови су захтјевали исплату различитих појединачних износа са законском затезном каматом “у складу са Законом о висини стопе затезне камате, рачунајући од подношења тужбе до коначне исплате“.

Захтјевана је и накнада парничних трошкова. Суд је међутим одбио тужбени захтјев, а фондове обавезао да туженој РС – Влади РС надокнаде трошкове поступка у износу од 28.000 КМ, а Брчко Дистрикту у износу од 20.136 КМ, све у року од 30 дана од дана достављања пресуде, под пријетњом извршења.

(Извор: capital.ba)