latinica  ћирилица
03/08/2016 |  16:19 | Аутор: Независне

Британци увјерени да су напокон открили дворац краља Артура (ВИДЕО)

Дворац Краља Артура? - Фото: Screenshot/YouTube
Дворац Краља Артура?Фото: Screenshot/YouTube

Мистериозно поријекло археолошког налазишта повезаног с легендом о Краљу Артхуру, управо је постало још занимљивије.

Наиме, археолози су открили импресивне остатке вјероватне краљевске палате код села Тинтагел у Корнволу.

Вјероватно је ријеч о сједишту владара југозападног британског краљевства Думнониа из шестог вијека, пише британски Индепендент.

Стручњаци вијековима расправљају је ли краљ Артхур био стварни лик или тек народна легенда која се толико усталила да су људи увјерени да је стваран.

Откриће краљевског дворца, који вјероватно потиче из раног средњег вијека, код Тинтагела могло би обновити неке нове препирке.

Међу стручњацима ће се засигурно повести нова расправа, највише зато што је, према легенди, Артур син британског краља и прекрасне жене локалног владара из Тинтагела.

Палата, коју су открили археолози, изграђена је у петом или шестом вијеку што би је смјестило отприлике у исто раздобље у којем је краљ Артур наводно живио.

Била случајност или не, откриће нових доказа о једној од најпознатијих британских и свјетских легенди, засигурно ће створити нови талас популарности међу туристима и стручњацима током посјете Корнволу.

Чак и ако се испостави да није ријеч о дворцу повезаном с краљем Артуром, откриће је свеједно од историјске важности.

Прва је то велика грађевина откривена у Великој Британији која датира из петог или шестог вијека.

Ископи су открили масивне зидове широке по метар, степенице и чврсто грађене поплочане подове. Неке од зграда дворца су релативно велике.

Од дванаестак откривених зграда у посљедњих неколико мјесеци, двије су око 11 метара дуге и чак четири метра широке.

Станари дворца изгледа су луксузно живјели. Пронађени су остаци керамике и стакла које указују да су користили вино из западне Турске и маслиново уље из Туниса.

Осим тога, користили су и керамичке тањире и здјеле увезене из западне Турске и Сјеверне Африке. Уз оброке су испијали вина из обојених стаклених чаша направљених у Француској.

"Откриће зграда високог статуса, потенцијалног комплекса краљевског дворца, код Тинтагела мијењају наше разумијевање читавог археолошког налазишта. Помажу нам открити интригантну причу о томе какав је живот био у тако важним мјестима недуго након распада римске власти у Великој Британији", рекао је Вин Скут из "English Heritage" института.

Осим живота на краљевском двору, битне су и информације о политичком животу запада Британских отока након што су исток и сјевер заузела германска племена из данашње Њемачке и Данске.

Према свему судећи, владари Корнвола, домаћи Бретони, одржавали су политичке везе с њиховим некадашњим владарима из Рима.

Претпоставља се да су Римљани уложили јако пуно труда у одржавање добрих односа с Корнволом због њихових богатих налазишта коситра који су Римљани користили у изради бронзе. Неки историјски докази говоре о томе да је Рим очекивао скори повратак у Велику Британију.

Постоје чак и докази да су римски краљеви слали новац Британцима више од вијека након напуштања британских острва. Налазиште код Тинтагела отворено је за јавност, а познато је и по рушевинама дворца из тринаестог вијека.