latinica  ћирилица
04/08/2016 |  13:41 ⇒ 19:33 | Аутор: РТРС

Чубриловић: Сјетимо се свих невиних жртава "Олује"

Поводом обиљежавања 5. августа, Дана сјећања на страдање и прогон Срба, предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио је да је ово прилика да изразимо почаст свим жртвама које су страдале у трагичним сукобима у региону, а посебно Србима који су жртве хрватске војно -полицијске акције „Олуја“.
Недељко Чубриловић - Фото: РТРС
Недељко ЧубриловићФото: РТРС

"Са дужним пијететом морамо се сјећати свих невиних жртава страдалих за вријеме хрватске акције 'Олуја', у којој је погинуло и нестало више од 2.500 лица, међу којима су бројни цивили и прогнано је више од 250.000 Срба који су, у највећем броју, своје уточиште нашли у Републици Српској и Србији", рекао је данас Чубриловић.

Предсједник НСРС додаје да је страдање и прогон Срба у „Олуји“ најмасовније етничко чишћење са њихових вијековних огњишта у Хрватској, извршено након Другог свјетског рата, а за овај злочин починиоци нису кажњени и правда није задовољена.

"Неопходно је истаћи да ни један злочин, на било којој страни, не смије остати некажњен, што је елементарни основ и услов за истинско помирење и нормализацију у свим односима између народа и њихових државних заједница на овим просторима. Зато је неопходно омогућити стварни повратак свих избјеглих и прогнаних, обезбиједити равноправност националних мањина и свих грађана и ефикасније рјешавање њихових животних потреба и интереса", напоменуо је Чубриловић.

Он је навео да ће Народна скупштина, органи и институције Републике Српске и даље предузимати неопходне активности ради остваривања потпуног повратка. Као важан предуслов повратка је чињеница да је у потпуности омогућен поврат имовине на територији Републике Српске и да је безбједност грађана подигнута на највиши ниво.

"Истовремено, од других народа, ентитета и држава тражимо да омогуће поврат имовине свим прогнаним Србима, посебно онима који су своју имовину у Хрватској мијењали за имовину у Републици Српској, а на крају су остали и без једне и друге имовине", закључио је Чубриловић.