latinica  ћирилица
08/08/2016 |  13:18 | Аутор: Б92

Кина пробија етички зид - мијењају људске гене

Кинески научници ће овог мјесеца направити велики корак и први ће на свијету на људима спровести медицинско истраживање које подразумијева промјену гена "Crispr-Cas9" методом.
Тестирање - Фото: илустрација
ТестирањеФото: илустрација

Научници се надају да ће им "Crispr" метода замјене дијела генетског материјала отворити нова врата у борби против рака плућа.

Метода се развија од 2012. године и представља једноставан и ефикасан начин да се уклони и замијени дио генетског материјала, а амерички магазин "Сајенс" ју је прошле године прогласио за најзначајније научно достигнуће.

Међутим, све вријеме дискусију о овој методи прате и питања о етици, па досад нико није спроводио истраживања на људима и научни свијет ће са великом пажњом пратити рад кинеског тима.

Научници ће у екстрахованим ћелијама пацијената замијенити ген за кодирање протеина ПД-1, који служи за регулацију и "обуздавање" имуног система, али који ћелије рака користе да се "сакрију" од имуног система.

Научници ће затим измијењене Т ћелије убризгати назад у тијело пацијента у нади да ће их избацивањем протеина ПД-1 натејрати да директно нападну ћелије рака.

- То је као да ван тијела пацијента градите армију за борбу против рака - каже професор Лу Ју, вођа тима.

Како је навео, тим је оформљен крајем прошле године и прошлог мјесеца је од релеватних здравствених тијела добио све дозволе.

- Планирамо да изаберемо десет волонтера са одмаклом фазом рака плућа, који су прошли хемотерапију, зрачење и друге видове терапије. Имамо доста пријављених и сада пролазимо кроз њихове картоне и правимо листу - рекао је Ју.

Нова терапија ће трајати од осам недјеља до три мјесеца, а истраживање ће трајати нешто више од годину дана.

- Уколико се овај приступ покаже као безбједан, размислићемо да проширимо истраживање - рекао је Лу.