X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
09/08/2016 |  08:22 ⇒ 08:25 | Извор: Вечерње новости

Аминокиселина оштећује крвне судове

Повећан ниво хомоцистеина у крви угрожава здравље. Повишен ниво може се смањити редовним узимањем цинка, витамина Б6, Б12 и фолне киселине.
Испитивања (Фото: Shutterstock) -
Испитивања (Фото: Shutterstock)

Холестерол више није дежурни кривац за закрчавање крвних судова и инфаркте срца и мозга, јер ту улогу, према једној струји у медицини, постепено али све више преузима хомоцистеин. Повишена вриједности ове аминокиселине у крви представља једнан од најопаснијих непријатеља који угрожавају здравље.

Хомоцистеин учествује у изградњи ткива у нашем организму, и производ је друге аминокиселине метионина која се налази у месу, млијеку и јајима. До повећања његовог нивоа у крви долази због недостатка витамина Б6, Б12 и фолне киселине у организму. Пораст његових вриједности може да изазове и често узимање алкохола, које доводи до тога да га организам лоше метаболише па његово присуство у крви и урину прелази нормалне границе.

Велика вриједност хомоцистеина у крви не манифестује се никаквим симпотима, па се његово присусто обично не открије на вријеме. Он утиче на зидове крвних судова стварајући масне наслаге које погоршавају њихов рад. Ово доводи до повећања ризика од појаве атеросклерозе, а као посљедица овог стања долази до можданог и срчаног удара.

Анализе ове аминокиселине показале су да што је његов ниво већи каротидне артерије постају уже. Хомоцистеин је, такође, сматрају љекари један од главних криваца за настанак венске тромбозе и плућне емболије, а осим тога показало се и да особе које болују од Алцхајмерове болести имају веће вриједности од уобичајених.

Повишени ниво хомоцистеина у крви може се смањити редовним узимањем цинка, витамина Б6, Б12 и фолне киселине. С обзиром на то да он настаје из метионина савјетује се умјерено конзумирање наминирница које садрже метионин као што су млијеко, месо и јаја. У борби против високих вриједности хомоцистеина у крви, могу да помогну и бијели лук, броколи, леблебије, сочиво, рижа, орашасти плодови, махунарке и што чешће узимање воћа.